foto: LETA
Tirgotāji: kases aparāts Latvijā ir divreiz dārgāks, nekā ārvalstīs
Parastais kases aparāts Latvijā esot vairāk nekā divarpus reizes dārgāks par tādu pašu modeli ārpus Latvijas.
Bizness un ekonomika
2017. gada 28. jūnijs, 12:57

Tirgotāji: kases aparāts Latvijā ir divreiz dārgāks, nekā ārvalstīs

Kasjauns.lv / LETA

Situācijā, kas izveidojusies saistībā ar kases aparātu un sistēmu reformu, mazie un vidējie tirgotāji cer uz Eiropas Komisijas (EK) iejaukšanos, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš skaidroja, ka LTA līdz šim ir piedāvājusi vairākus efektīvākus un, iespējams, lētākus kases aparātu un sistēmu kontroles mehānismus.

"Tomēr Finanšu ministrija jau pusotru gadu nevēlas apspriest pēc būtības "reformas" principus ne tikai ar LTA, bet arī Saeimas Tautsaimniecības komisijā. Tāpēc ceram uz Eiropas Komisijas iejaukšanos," uzsvēra LTA prezidents.

Lai apspriestu iepriekš EK nosūtīto sūdzību izskatīšanas gaitu, Danusēvičs šodien Briselē tiksies ar EK Izaugsmes ģenerāldirektorāta ierēdņiem, kas pārrauga šo jomu.

"Latvijā noteiktā kases aparātu, sistēmu un automātu privātā sertifikācijas sistēma ir unikāla Eiropā un rada pārmērīgu slogu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem. Piemēram, tirdzniecības automātu, kas uzstādīti Rīgas starptautiskajā autoostā vien, sertifikācija izmaksās virs 40 000 eiro, peldbaseina kases sistēmu sertifikācija - ap 20 000 eiro. Parastais kases aparāts Latvijā ir vairāk nekā divarpus reizes dārgāks par tādu pašu modeli ārpus Latvijas," klāstīja Danusēvičs.

Vienlaikus Danusēvičs informēja, ka LTA esot tikusies ar Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) vadību par nodokļu administrēšanu tirdzniecības nozari, kā arī par aktuālāko elektronisko ierīču un iekārtu jomā, saņemot no VID atbalstu saprātīgākas kases aparātu reformas ieviešanas procedūrai. Savu nostāju attiecībā pret uzņēmējiem VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule esot raksturojusi, balstoties uz šī gada 15.jūnijā parakstītā memoranda "Konsultē vispirms" principiem. Proti, maksimāli liekot uzsvaru uz padomu sniegšanu un atbalstu saviem klientiem.

"Saprotamāks arī kļuvis daudzkārt apspriestās kasu reformas process, kā arī ar to saistītās prasības. Uzskaitīti visi konkrētie modeļi - elektroniskās ierīces un iekārtas, kas ir saņēmušas atbilstības apliecinājumu, vai tādas, kuras var pielāgot jaunajām tehniskajām prasībām. Tāpat atsevišķi izdalītas elektroniskās ierīces un iekārtas, kas vairs nav pielāgojamas. Katrs uzņēmums, pēc VID izstrādātā saraksta ar kases aparātu modeļiem, var secināt, kuras no uzņēmumā lietotajām ierīcēm varēs vai nevarēs pielāgot jaunajām prasībām. Tiem, kuriem jau ir aparāti, kas saskaņā ar prasībām būs derīgi arī turpmāk, jāgaida to sertificēšana. Savukārt pārējiem jāseko VID informācijai, kad iestāsies brīdis aparāta maiņai," atzīmēja Danusēvičs.

Tādējādi uzņēmumi, kas ir LTA dalībnieki, saņem aktuālo informāciju un var saprātīgi reaģēt arī attiecībā uz kases aparātu reformā paredzēto, piebilda LTA prezidents.

Kā ziņots, šogad 1.janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas būtu jāsāk lietot no 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.