foto: AP
Kļuvis zināms, cik maksā Lielais Barjerrifs
Šādi aprēķini veikti pirmo reizi.
Viena Vide Visiem
2017. gada 26. jūnijs, 11:04

Kļuvis zināms, cik maksā Lielais Barjerrifs

LETA

Lielā Barjerrifa vērtība aplēsta 56 miljardu Austrālijas dolāru (38 miljardu eiro) apmērā, liecina pirmdien publiskots ziņojums, kurā brīdināts par "plašām sekām ekonomikai", ja pasaulē lielākā koraļļu rifa sistēma, kas atrodas Austrālijas Kvīnslendas štata piekrastē, tiktu iznīcināta.

Lielais Barjerrifs

gallery icon
18

Ziņojuma pasūtītāja - Lielā Barjerrifa fonda - direktors Stīvs Sārdžents norādīja, ka dabas objekta aplēstā vērtība 12 reižu pārsniedz slavenā Sidnejas opernama vērtību.

Konsultāciju kompānijas "Deloitte Access Economics" sagatavotajā ziņojumā novērtēta Lielā Barjerrifa kopējā aktīvu vērtība, aprēķinot tā ekonomisko, sociālo un zīmola vērtību. Šādi aprēķini veikti pirmo reizi.

Lielu ieguldījumu Lielā Barjerrifa vērtības celšanā sniedzis tūrisms, veidojot 29 miljardus Austrālijas dolāru, informēja "Deloitte". 24 miljardus dolāru veido zīmola vērtība no cilvēkiem, kas nav redzējuši rifu, bet zina, ka tas pastāv.

Vēl trīs miljardus Austrālijas dolāru veido cilvēki, kas rifu apmeklē atpūtas mērķiem, piemēram, atpūšoties pludmalēs vai nirstot rifa ūdeņos.

Ziņojumā norādīts, ka Lielā Barjerrifa ieguldījums Austrālijas ekonomikā 2015.-2016.gadā sasniedza 6,4 miljardus dolāru un tas visā valstī atbalstīja vairāk nekā 64 tūkstošus darbavietu, tostarp 33 tūkstošus darbavietu Kvīnslendas štatā.

Pēc radīto darbavietu skaita Lielais Barjerrifs ir uzskatāms par "lielāku "darba devēju" valstī nekā daudzas labi zināmas Austrālijas kompānijas, tostarp nacionālā aviosabiedrība "Qantas"", sacīja Sardžents.

Lielais Barjerrifs, kas izmēru ziņā pārsniedz Itāliju, ir viena no bioloģiski dažādākajām ekosistēmām pasaulē un tajā mīt miljoniem jūras dzīvības formu.