foto: Sputnik
Latvieši lietuviešus alkotūrismā pie mums pagaidām negrasās vilināt
Izmaiņas likumdošanā vienkārši mainīs lietuviešu iepirkšanās paradumus, uzskata uzņēmējs.
Bizness un ekonomika
2017. gada 25. jūnijs, 21:16

Latvieši lietuviešus alkotūrismā pie mums pagaidām negrasās vilināt

LETA

Neskatoties uz Lietuvas parlamenta pieņemtajiem Alkohola kontroles likuma grozījumiem, kas paredz būtiski ierobežos alkohola apriti, patēriņu un reklāmu, specializētā alkoholisko dzērienu veikala-noliktavas "AlkOutlet dzērieni&vīni" ("AlkOutlet") tīkls patlaban vēl neplāno paplašināties Lietuvas virzienā, aģentūrai LETA sacīja "AlkOutlet" pārstāvis Gints Lazdiņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka "AlkOutlet" veikali visā Latvijā darbojas pēc franšīzes principa, arī veikalu tīkla attīstības plāni lielā mērā ir atkarīgi no franšīzes partneru lēmumiem. ''Pagaidām neviens partneris nav izrādījis interesi attīstīt savu biznesu tuvāk Lietuvas robežai, pamatojoties uz kaimiņvalstī plānotajām likumdošanas izmaiņām," teica Lazdiņš.

Taču vēl kāds iemesls tīkla nepaplašināšanai ir saistīts ar to, ka zīmola "AlkOutlet veikali Latvijā patlaban jau īsteno daļu no Lietuvā plānotajām likumdošanas izmaiņām, norādīja Lazdiņš. Proti, vairums šī zīmola veikalu darbojas līdz plkst.20., daudzi veikali svētdienās strādā saīsinātu darba laiku vai nestrādā vispār.

Vienlaikus Lazdiņš atzīmēja, ka Lietuvā plānotās likumdošanas izmaiņas drīzāk lēnām mainīs cilvēku iepirkšanās paradumus, nevis alkoholisko dzērienu apriti. Veikalu apmeklētāji, visticamāk, dzērienus pirks savlaicīgāk, labāk plānos savus pirkumus, nevis izvēlēsies alkoholu iegādāties ārvalstīs vai atteiksies no alkohola iegādes un lietošanas. Tāpat šādas izmaiņas var radīt labvēlīgu augsni nelegālai nezināmas izcelsmes dzērienu tirdzniecībai.

Komentējot situāciju Igaunijas pusē, Lazdiņš teica, ka Igaunijas robežai tuvākās "AlkOutlet" tirdzniecības vietas atrodas Limbažos un Rūjienā, atzīstot, ka pierobežas veikalos ir vērojams straujāks pircēju pieplūdums no Igaunijas.

"Tomēr "AlkOutlet" darbinieku vērojumi liecina, ka Igaunijas iedzīvotāji, kas Latviju apmeklē iepirkšanās nolūkos, Latvijā iegādājas gan pārtikas preces, gan būvmateriālus, gan stādus un dažādas preces mājai, gan arī alkoholiskos dzērienus. Iepirkšanās tūrisms Latvijas pierobežā ziemeļu pierobežā ir populārs, un tas pozitīvi ietekmē daudzas nozares, ne tikai dzērienu tirdzniecību," skaidroja Lazdiņš.

Alkohola veikals Ainažos, kuru bieži apmeklē igauņi

Pierobežas pilsētiņas zeļ un plaukst – tajās ierodas simtiem igauņu, lai „uztankotos” un uzreiz dotos atpakaļ uz mājām. Tos, kas ...

gallery icon
10

Ar "AlkOutlet" zīmolu šobrīd darbojas vairāk nekā 50 alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu tirdzniecības vietas vairākās Latvijas pilsētās.

Pirmais veikals "AlkOutlet" Latvijā tika atvērts 2012.gada septembrī Ķekavā, tirdzniecības centrā "Liiba". Patlaban šī zīmola veikali atrodas arī Rīgā, Smiltenē, Salaspilī, Jūrmalā, Ādažos, Ventspilī, Skrundā, Aknīstē, Daugavpilī, Aizkrauklē, Viļānos, Siguldā, Limbažos, Ķegumā, Gulbenē, Jelgavā, Kuldīgā, Ogrē, Talsos, Ķekavā, Rūjienā, Liepājā, Koknesē un Varakļānos.

Kā ziņots, "AlkOutlet" zīmola un franšīzes turētājas SIA "Vita mārkets" apgrozījums 2015.gadā bija 46,816 miljoni eiro, bet peļņa - 545 966 eiro. Uzņēmums dibināts 1997.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2 140 792 eiro. "Vita mārkets" pieder Imantam Rendeniekam (88,02%), Vitai Rendeniecei (8,98%) un Igoram Kozlovskim (3%).

Tāpat vēstīts, ka jūnija sākumā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite parakstīja parlamenta pieņemtos Alkohola kontroles likuma grozījumus, kas izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā, jo tie no nākamā gada būtiski ierobežos alkohola apriti, patēriņu un reklāmu.

Alkohola tirdzniecība būs atļauta darbdienās un sestdienās no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās no 10 līdz 15, izņemot sabiedriskās ēdināšanas vietas. Pašlaik mazumtirdzniecības veikalos Lietuvā alkoholiskos dzērienus var iegādāties katru dienu no plkst.8 līdz 22.

Alkohola kontroles likums pieņemts pēc ilgām un dedzīgām diskusijām, ko izraisījusi gan satraucoša statistika par alkohola patēriņu, gan vairāki smagi noziegumi, kas pastrādāti alkohola reibumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās