foto: LETA
Līgo svētkos aicina iegādāties vietējos dārzeņus, augļus un ogas
Bizness un ekonomika
2017. gada 22. jūnijs, 17:43

Līgo svētkos aicina iegādāties vietējos dārzeņus, augļus un ogas

LETA

Biedrība "Zemnieku saeima" Līgo svētkos aicina Latvijas iedzīvotājus svētku galdā izmantot Latvijā audzētus dārzeņus, augļus un ogas, informēja biedrībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Zemnieku saeima" norāda, ka Spānijas melones, Portugāles ķiršus un Nīderlandes tomātus iespējams aizstāt ar Latvijā izaudzēto produkciju, taču ir būtiski neapjukt starp plašo sortimentu veikalu veikalu plauktos.

"Lai iegādātos Latvijā audzētus dārzeņus, lielveikalos noteikti jāizlasa cenu zīme, kur ir norādīta produkta izcelsmes valsts. Tāpat lielveikalu akciju bukletos pirmie pašmāju dārzeņi ir īpaši izcelti. Piesardzīgākiem jābūt iepērkoties tirgū, jo tieši tur visbiežāk importa dārzeņus piedāvā kā vietējos. Šobrīd lielveikalos ir nopērkami vietējie gurķi, tomāti, zirņi, kabači, kāposti, kolrābji, savukārt jaunie kartupeļi vairumā gan vēl nevarētu būt," pastāstīja "Zemnieku saeima" valdes locekle un kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa.

"Zemnieku saeimas" biedre un zemnieku saimniecības "Baltiņi" pārstāve Sandra Marcinkeviča teica, ka drošāk un uzticamāk vietējos dārzeņus iegādāties ir tieši pie paša audzētāja. Ja šāda iespēja nepastāv, tad ieteicams doties uz lielveikalu ķēdēm un interneta veikaliem vai tiešās pirkšanas pulciņiem, kuros iespējams apzināt produkta izcelsmi. Savukārt, piemēram, lielā tirgū, produktu izcelsmi ir grūtāk noteikt. "Jo lielāks tirgus, jo mazāka ticamība ir dārzeņu izcelsmei," viņa teica.

Marcinkeviča atzīmēja, ka pircējiem patlaban pieejami Latvijā audzētie zaļumi - lociņi, salāti, dilles, spināti, zaļie zirnīši, kā arī vietējie tomāti un gurķi. Tāpat arvien vairāk ir pieejami pašu audzēti  kabači, kāposti un kartupeļi, kā arī pirmās sarkanās bietes un burkāni. Savukārt baklažāni, paprika, sakņu selerija, puravi, sviesta pupiņas un cūku pupas Latvijas laukos un siltumnīcās tiks novākti tikai pēc pāris nedēļām.

"Zemnieku saeima" ir dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Mūsu biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas. Biedri kopumā apsaimnieko vairāk nekā 500 tūkstošus hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk kā 4000 darbiniekiem.