foto: Juris Rozenbergs
"Sievai teicu: ja pārvācamies uz Latviju, tad es tur taisīšu alu!" Kā amerikāņu arhitekts Rīgā radīja alus brūzi
Alus brūvētājam, pārbaudot kvalitāti, jāizdzer vismaz divi litri dienā.
Bizness un ekonomika
2017. gada 23. jūnijs, 07:02

"Sievai teicu: ja pārvācamies uz Latviju, tad es tur taisīšu alu!" Kā amerikāņu arhitekts Rīgā radīja alus brūzi

Kas Jauns Avīze

Līgo svētkiem gatavojas arī Gordons van Hotens – amerikānis, kurš jaunas mājas radis Latvijā un savu arhitekta darbu nomainījis pret alus darīšanu, šonedēļ raksta "Kas Jauns Avīze".

Gordons ir Rīgas alus kroga un brūža "BierHaus" aldaris, kurš agrāk miestiņu brūvēja brīvajā laikā mājās. Uz Latviju viņu atveda mīlestība – Gordons iepazinās ar latvieti, kura bija devusies studēt uz ASV veterinārmedicīnu maģistrantūrā un doktorantūrā. Kad apprecējušies, sarunājuši, ka desmit gadus pēc kāzām pārcelsies uz sievas dzimteni.

Ar tumšo un gaišo nepietiek

“Es viņai teicu – ja mēs pārvācamies uz Latviju, tad es tur brūvēšu alu,” sarunā ar "Kas Jauns Avīzi" pasmaida Gordons, kurš šeit jūtas laimīgs. Laulātie draugi ieradās Latvijā pat gadu agrāk, nekā bija sarunāts.

Mēs esam raduši lielīties ar Latvijas plašo alus izvēli, taču Gordons ir atklāts – Amerika mūs šajā ziņā sit pušu: “Kad es atbraucu uz Latviju, bija tikai divas izvēles ar alu - tumšais un gaišais. Es vēlējos lielāku izvēli.”

foto: Juris Rozenbergs
“Kad taisi alu, tu domā, lai tikai tas būtu perfekts un unikāls,” saka Gordons van Hotens, amerikāņu aldaris Rīgā.

Sākotnēji viņam klājās grūti, jo latviski nepratis. Tagad gan Gordons atzīst: “Mana latviešu valoda pirms diviem gadiem bija labāka nekā tagad, jo alus prasa visu manu laiku. Esmu aizmirsis gandrīz pusi no vārdiem, ko zināju.”

Kādu laiku padzīvojis Latvijā, viņš atgriezās ASV, lai profesionāli izmācītos brūvēt alu. Pagāja gads, kopš Rīgā iekārtota vieta, piemērota alus brūvēšanai. Pašā sākumā bija četras tvertnes, bet šogad nākušas klāt vēl četras. Turklāt "BierHaus" alu arī eksportē – uz Kanādu, Lietuvu, Igauniju.

Zinātne un māksla kopā

Ja neskaita paša brūvējumu, no Latvijas piedāvājuma Gordons ir iecienījis tikai Raunas "Malduguns" alus miestiņu. “Alus – tā ir zinātne un māksla kopā. Mēs neveidojam parastu alu, mūsējais ir īpašs ar bagātīgajām garšām. Ja mums ir vajadzīga kāda garša, pēc iespējas vairāk cenšamies izmantot Latvijas piedāvājumu. Cidonijas, upenes, rabarberi, ērkšķogas ir vietējās. Apiņus iepērkam no citām valstīm, jo Latvija nav piemērota to audzēšanai. Būtībā 95% no alus sastāvdaļām ir vietējās,” stāsta Gordons.

Siltajam laikam piemērotākais ir rabarberu vai ērkšķogu alus, tas esot viegls un ar vasaras garšu. Kad tuvojas ziema, nāk laiks tumšajam alum. Ik pa laikam iznāk īpašais alu ar kādu garšu, kas atkārtojas tikai reizi vai divas gadā. Nesen bijis ar cidonijām, bet populārākais bijis "Sweet Tramp".

foto: Juris Rozenbergs
"BierHaus" alus etiķetes ir unikālas un piesaista uzmanību.

Ārpus konkurences

Sacensības ar citiem alus darītājiem, pēc Gordona domām, nav. “Tāda nepastāv, ja mērķis ir veidot labāko produktu, apdomājot katru sīkumu. Tad nav jāsatraucas par konkurenci. Ja tu dari, cik vari, un esi labākais, cik spēj, ir vienalga, kāda ir konkurence. Mūsu etiķetes vien prasa lielu uzmanību. Ja sacenšaties par cenu un zemāku kvalitāti, konkurence ir svarīga, bet ja būtiska ir tikai kvalitāte, jāsatraucas nav.”

Līgo svētkos "BierHaus" durvis ir slēgtas, jo arī darbinieki dodas pelnītā atpūtā. Arī Gordons līgo, jau tradicionāli lauku mājās Dundagas novadā. Viņš svētkos iesaka "Pale Ale" – to esot viegli dzert, neesot stipri jūtams alkohols, nav rūgts, klasisks alus. Un neaizmirstiet baudīt alu atbildīgi! Priecīgus Līgo!