foto: Evija Trifanova/LETA
VID vēl nesodīs tirgotājus, kuri nav paspējuši uzstādīt jaunos kases aparātus
Līdz 1. jūlijam tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem savi kases aparāti jāpiemēro jaunajām VID prasībām. Pagaidām VID vēl nesodīs tirgotājus, kuri jaunos aparātus nav paspējuši uzstādīt.
Bizness un ekonomika
2017. gada 22. jūnijs, 06:10

VID vēl nesodīs tirgotājus, kuri nav paspējuši uzstādīt jaunos kases aparātus

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Līdz 1. jūlijam tirgotājiem kases aparāti jāpiemēro jaunajām prasībām, lai izslēgtu iespējamās krāpšanās iespējas - nodrošinātu datu reģistrācijas saglabāšanu un nemainību kases aparātos. Kasjauns.lv skaidro, vai Valsts ieņēmumu dienests piemēros sankcijas pret tirgotājiem, kuri nebūs paspējuši nomainīt kases aparātus

Ar jauno kases aparātu to ieviešanu veicas visnotaļ lēni, un Valsts ieņēmumu dienests (VID) mierina, ka sankcijas vēl nesekos. Pēc VID statistikas gada sākumā Latvijā bija ap 60 000 kases aparātu, no kuriem jaunajām prasībām jāpielāgo lielākā daļa. Jauns aparāts maksā no 300 līdz 1000 eiro. VID argumentē, ka vecie kases aparāti nenodrošina datu reģistrācijas saglabāšanu un nemainību, tāpēc ir viegli slēpt, dzēst vai mainīt patieso informāciju par darījumiem.

VID informē, ka 1. jūlijs nav termiņš, kad preču un pakalpojumu tirgotājiem obligāti jābūt uzstādītiem kases aparātiem un sistēmām. Tas ir vēlams, bet, ņemot vērā objektīvos apstākļus, VID ar izpratni izturēsies un konsultēs tos komersantus, kuru kases aparātu modeļiem un sistēmām atbilstības pārbaude vēl tikai tiek veikta.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs jaunos noteikumus par kases aparātiem vērtē „ārkārtīgi negatīvi”. „Esam savākuši ap 15 000 pircēju parakstu pret šo sertifikācijas sistēmu, kas katram Latvijas iedzīvotājam izmaksās 30 eiro. iesniegta sūdzība Eiropas Komisijā. 29. jūnijā paredzēta pirmā noklausīšanās šajā jautājumā.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem būtiski sadārdzinājušies kases aparāti (2,5 reizes) un samazinājies piedāvājums. Daudziem tirgotājiem nav pieejami specifiskie aparāti, piemēram, lai nodrošinātu rēķinu izdruku. Dārgāki ir kļuvuši arī tirdzniecības automāti, to apkalpošanas maksa pieaugusi trīskārtīgi. Savukārt kases sistēmu ekspluatācijā ir vislielākais sadārdzinājums - līdz pat 30 procentiem no to izmaksas maksā sertifikācija”.

VID Sabiedrisko attiecību daļa portālu Kasjauns.lv informēja: „Patlaban apliecinājumus par atbilstību jaunajām tehniskajām prasībām ir saņēmuši septiņi kases aparātu etalonmodeļi, divi kases sistēmu etalonmodeļi un viens specializētās iekārtas etalonmodelis. Patlaban atbilstības pārbaudes vēl tiek veiktas deviņiem kases aparātu modeļiem, to skaitā pieciem hibrīda kases aparātu etalonmodeļiem un 11 kases sistēmām. Šobrīd VID vienotajā datubāzē ir reģistrēti 2497 jaunajām tehniskajām prasībām atbilstoši kases aparāti un kases sistēmas.

1. jūlijs ir termiņš, līdz kuram visiem vienotajā datubāzē reģistrētajām elektroniskajām ierīcēm un iekārtām jāveic atbilstības pārbaudes. Savukārt uzstādīšanas termiņš ir atkarīgs no katra lietotāja lietošanā esošo ierīču skaita, kas ir no viena līdz sešiem mēnešiem no atbilstības apliecinājuma saņemšanas brīža. Šajā uzstādīšanas procesā VID ņems vērā savlaicīgas neuzstādīšanas objektīvos apstākļus, izturēsies ar izpratni un konsultēs tos komersantus, kuru kases aparātu modeļiem un sistēmām atbilstības pārbaude vēl tikai tiek veikta”.