foto: REUTERS
Čehijas centrālās bankas prezidents: valsts ir gatava ieviest eiro
Čehijas centrālās bankas prezidents Jirži Rusnoks.
Bizness un ekonomika
2017. gada 21. jūnijs, 15:10

Čehijas centrālās bankas prezidents: valsts ir gatava ieviest eiro

LETA

Čehijas centrālās bankas prezidents Jirži Rusnoks paziņojis, ka valsts kopumā ir gatava ieviest eiro, lai gan politisks lēmums par eiro ieviešanas termiņu nav pieņemts.

Rusnoks trešdien intervijā ziņu aģentūrai ČTK sacījis, ka Čehija "pilnīgi noteikti veiksmīgi" ieviestu eiro. Tomēr viņš piebildis, ka vispirms būtu jāsamazina cenu un algu atšķirība starp Čehiju un eirozonu.

Parakstot līgumu par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), Čehija ir oficiāli apņēmusies ieviest eiro, tomēr termiņš vienotās valūtas ieviešanai nav noteikts.

Iespējamais nākamais Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs, kura centriskā kustība "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) ir aptauju līdere pirms oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, nesen paziņoja, ka iebilst pret konkrēta datuma noteikšanu, kad valstī būtu jāievieš eiro.

Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka no kreisi noskaņotās Sociāldemokrātiskās partijas nesen norādīja, ka parlamenta vēlēšanas ir īstais laiks, lai runātu par eiro ieviešanu.

Pašlaik eirozonā ir 19 no 28 ES dalībvalstīm. Lai iestātos eirozonā, valstīm ir jāizpilda tā dēvētie Māstrihtas kritēriji par valsts budžeta deficīta un jāsasniedz citu ekonomikas rādītāju atbilstība noteiktam standartam.