Latvieši cenšas "izsisties" ar koka pulksteņiem
Gatis Melbārdis apņēmies startēt tirgū ar pulksteņiem koka ietvarā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 17. maijs, 06:11

Latvieši cenšas "izsisties" ar koka pulksteņiem

Jauns.lv

Students Gatis Melbārdis ar līdzīgi domājošiem draugiem plāno ražot rokas pulksteņus no koka.

“Viss sākas ar kursiem uzņēmējdarbības ekonomikā,” atminas students. Meklējot jaunas idejas, censoņi aizdomājās līdz koka pulksteņiem.

Pamēģināja ar Ķīnas preci

“Pasūtījām dažus prototipus no Ķīnas un pārdevām, tādējādi gribējām uzzināt, vai ir pieprasījums. Atsaucība nebija tik maza, kā mums likās,” pārsteigumu neslēpj Melbārdis. Tā radās viņu pašu zīmols Acorn – ozolzīle angļu valodā.

No Ķīnas atvestie pulksteņi bija taisīti no bambusa, bet mehānismi nav bijuši labākās kvalitātes. Neraugoties uz to, pārdoti ātri. “Mēs pārdevām par 40 eiro, bet šādu pulksteni var nopirkt par 20 dolāriem,” atklāj students. Gatis gan uzsver, ka viņa ražotie pulksteņi būs kvalitatīvi – tas vienmēr ir un būs svarīgi.

Ražos no sarkankoka

Koka pulksteņus students plāno gatavot no sarkankoka vai kāda augļu koka, galvenais, lai būtu izturīgs. Sapelli sarkankoku (Entandrophragma cylindricum) Latvijā var nopirkt par 1400 eiro kubikmetrā. Tas aug Āfrikas tropu apgabalos un daudzās vietās ir aizsargājams.

“Tas varbūt skan ļoti grezni un glauni, bet īstenībā nav nemaz tik dārgi,” saka Melbārdis. Lai izgatavotu pulksteņa ietvaru, pārāk daudz koka nav vajadzīgs, lielākās izmaksas būšot pašā darbā un ražošanā. Students sola, ka viņa pulksteņi taps pie labākā ražotāja Rīgā.

Plānots izmantot kvarca mehānismu, tāpat kā lielākajā daļā tirgū pieejamo pulksteņu. Izziņas nolūkā apciemojot pulksteņu darbnīcas, nejauši atrasts savs pulksteņmeistars – viņš gādās, lai rādītāji tikšķ, kā nākas.

Jārēķinās ar konkurenci

Produkta pasniegšana un pārdošana Melbārdim nav sveša, jaunietis studē Latvijas Universitātē e–biznesa un loģistikas vadības sistēmas un strādā uzņēmumā SouthWestern, kas ASV pārdod izglītojošas grāmatas un piesaista finansējumu SOS bērnu ciematiem.

Finansējumu jaunieši plāno iegūt ar Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatora, Nordea biznesa skolas, Swedbank un Rīgas domes rīkoto iniciatīvu Atspēriens.

Jāatzīst, ka koka pulksteņi nav nekas pasaulē neredzēts. Arī Latvijā ir vismaz divi ražotāji. Plašāku uzmanību nesen ieguva liepājnieki Dāvis Paipa, Ivo Asns un Zintis Šnitceris ar koka rokas pulksteņiem Oviwatch.


Alekss Pjats, “Kas Jauns Avīze” / Foto: Rojs Maizītis