Radīts jauns dators, kas var vienlaikus glabāt un apstrādāt visus pasaules datus
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 18. maijs, 05:44

Radīts jauns dators, kas var vienlaikus glabāt un apstrādāt visus pasaules datus

Kasjauns.lv

"Hewlett Packard Enterprise" ir nonācis lielu soli tuvāk, lai sāktu ražot jauno superdatoru "The Machine", par ko runā, pēta un attīsta jau kopš 2014. gada.

Otrdien kompānija paziņoja, ka radījusi datora prototipu, kas īpaši paredzēts lielo datu ērai.

Tas lieto jauna veida atmiņu, ar kuru var glabāt un uzreiz analizēt prātam neaptveramus datu apjomus, iespējams, pat neierobežoti daudz datu. Šodien parādītajam prototipam ir 160 terabaitu atmiņa, ar ko pietiek, lai piecas reizes saglabātu un apstrādātu visas Kongresa bibliotēkas grāmatas vienlaicīgi.

Šī jaunā veida atmiņa var tikt palielināta daudz vairāk. "HPE" grasās radīt datoru, kas sasniedz 4 096 jotabaitus - tas ir 250 tūkstošus reižu vairāk nekā visa šobrīd pasaulē glabātā informācija.

Piemēram, "The Machine" var izanalizēt "visu pasaules cilvēku digitālos veselības vēstures ierakstus; visus datus no "Facebook"; visus "Google" autonomo automašīnu ceļojumus; un visus datus no kosmosa izpētes vienlaicīgi," blogā raksta "HPE" valdes priekšsēdētāja Mega Vitmena.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Hewlett Packard Enterprise" ģenerāldirektore Mega Vitmena.

"Neviens pasaules dators nespēj manipulēt ar tik daudz datiem vienuviet un vienlaicīgi. Un tas ir tikai prototips," viņa raksta.

Kompānija ne vien ir izgudrojusi jauna veida atmiņu, bet arī sarāvusi saites ar ilglaicīgo partneri "Microsoft", un šim datoram radījusi savu operētājsistēmu uz "Linux" bāzes. Turklāt, tas galvenajam procesoram lieto ARM čipus, nevis "Intel".

Ar šādu jauna veida datoru varēs risināt tādus uzdevumus, par kuriem mēs šodien vēl tikai sapņojam.