foto: Ekrānuzņēmums
Alkotūrisms Latvijā zeļ un plaukst: igauņi arvien vairāk dzer pie mums nopirktu dziru
Alkohola pircēji Ainažos.
Bizness un ekonomika
2017. gada 25. aprīlis, 16:08

Alkotūrisms Latvijā zeļ un plaukst: igauņi arvien vairāk dzer pie mums nopirktu dziru

LETA

Latvijā iegādāta alkohola īpatsvars Igaunijā sasniedzis 10%, kas ir par četriem procenta punktiem vairāk nekā pērn augustā, liecina sabiedriskās domas un tirgus izpētes kompānijas "Kantar Emor" veiktas aptaujas rezultāti.

Alkohola veikals Ainažos, kuru bieži apmeklē igauņi

Pierobežas pilsētiņas zeļ un plaukst – tajās ierodas simtiem igauņu, lai „uztankotos” un uzreiz dotos atpakaļ uz mājām. Tos, kas ...

gallery icon
10

"Ārvalstīs iegādātu alkoholisko dzērienu īpatsvars attiecībā pret visu iegādāto alkoholu [Igaunijā] salīdzinājumā ar 2016.gadu ir pieaudzis. Ārvalstīs iegādāta alkohola īpatsvars ir 14%, bet Latvijā iegādāta alkohola īpatsvars ir 10% no visa iegādātā alkohola. Vēl pērn augustā Latvijā iegādāta alkohola īpatsvars bija 6%," norādīja "Kantar Emor" eksperts Aivars Vogs.

Martā ārvalstīs iegādāta alkohola īpatsvars bija 14%, bet pērn decembrī - 12%. Tallinā ārvalstīs iegādāta alkohola īpatsvars samazinājies no 9% pērn augustā līdz 7% šogad martā.

"Latvijā alkoholu visvairāk iegādājas Dienvidigaunijas un Tartu apriņķa iedzīvotāji - valsts dienvidos Latvijā iegādātā alkohola īpatsvars pieaudzis no 18% līdz 33%. Latvijā alkoholu galvenokārt iegādājas vidēja vecuma vīrieši, kuru ienākumi ir augstāki nekā vidēji," klāstīja Vogs.

Tartu apriņķī aprīlī no ārvalstīm ievesti 20% iegādātā alkohola pretstatā 10% pērn augustā.

"Kantar Emor" internetā aptaujāja 1715 Igaunijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Igaunijas valdība ir atkāpusies no iepriekš plānotā alkohola akcīzes nodokļa celšanas grafika un tagad īsteno krasāku un ātrāku nodokļa celšanas plānu. Tas gan ir radījis situāciju, ka strauji pieaudzis to Igaunijas iedzīvotāju skaits, kas alkoholu dodas iegādāties uz Latviju. Tāpat pieaug bažas par nelegālā alkohola ražošanas un tirdzniecības uzplaukumu.