Šis lidojošais motocikls būs nopērkams jau šogad
Bizness un ekonomika
2017. gada 25. aprīlis, 18:50

Šis lidojošais motocikls būs nopērkams jau šogad

Kasjauns.lv

"Kitty Hawk Flyer" noslēpumainais pūļa finansējuma projekts, kuru atbalstīja "Alphabet" dibinātājs Lerijs Peidžs, beidzot ieraudzījis dienasgaismu un nonāks pārdošanā jau šogad.

"Kitty Hawk" prezidents Sebastjans Turns, kas piedalījās "Google" pašbraucošo automašīnu projektā, pirmdien tviterī ievietoja saiti uz projekta jauno mājaslapu. Tajā redzams lidaparāta prototipa lidojums dabā.

"Kitty Hawk" ir elektriskais lidaparāts, kas pašreizējā versijā atgādina lidojošu ūdens motociklu. Kimerona Moriseja, kura veica testa lidojumu, intervijā atklāja, ka gala versija izskatīsies krietni savādāk nekā prototips, kurš nav pārāk praktisks.

"New York Times" raksta, ka šis lidaparāts izskatās kā "tāds, kuru Lūks Skaivokers uzbūvējis no rezerves detaļām." Transportlīdzeklis sver ap 100 kg un, pēc Morisejas vārdiem, var sasniegt ātrumu līdz 40 km/h. Viņa to pielīdzināja rotaļu helikopteram.

"Prototips izskatās kā lidojošs motocikls," viņa raksta. "Iekāp sēdeklī un noliecies uz priekšu, gluži kā uz moča. Vadības kontrole ir iebūvēta vairākos rokturos un darbojas līdzīgi videospēļu pogām un džoistikiem. Tas paceļas un nosēžas vertikāli kā helikopters. Bet, atšķirībā no helikoptera, "Flyer" ir 100%  elektrisks un to darbina astoņi rotori."

Kā teikts "Kitty Hawk" mājaslapā, lidaparāts ir "drošs, pārbaudīts un likumīgs lietošanai ASV", ja vien tas tiek izmantots "neaizsargājamos apvidos". Lai ar to lidotu, nav vajadzīga pilota licence un tā vadīšanu varot apgūt pāris stundās.

Prototips ir būvēts lidošanai virs ūdens, tāpēc arī atgādina ūdens motociklu. Video redzams Morisejas lidojums virs Kalifornijas ezera, planējot apmēram 10 metru virs ūdens.

Kompānija neatklāj, cik šāds lidaparāts maksās, bet piedāvā sākotnējo 2 tūkstošu dolāru atlaidi cilvēkiem, kuri gatavi jau tagad iemaksāt pirmos 100 dolārus. Šī iepriekšējā samaksa jums nodrošinās gan atlaidi, gan, iespējams, arī testa lidojumus ar "Flyer", raksta "The Times".

Tēmas