foto: Evija Trifanova/LETA
Labas ziņas pensionāriem: pensijas kļūs lielākas
Finanšu ministrijas iecerētās nodokļu reformas rezultātā mazo pensiju saņēmēji justu tās pieaugumu. Nākamgad pensionārs, kurš pašlaik saņem 300 eiro mēnesī, nerēķinot pensiju indeksāciju, saņems vairāk par pieciem eiro mēnesī.
Bizness un ekonomika
2017. gada 25. aprīlis, 15:42

Labas ziņas pensionāriem: pensijas kļūs lielākas

Elmārs Barkāns

Finanšu ministrija, īstenojot nodokļu reformas, iecerējusi pakāpeniski paaugstināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu pensijām no 235 eiro šogad līdz 300 eiro 2020. gadā. Ja tiks apstiprināts šis nodoms, tad jau nākamgad pensiju apjoms pieaugs.

Pašlaik pensijām no 235 eiro tiek piemērots 23% liela iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme. Finanšu ministrija ierosinājusi neapliekamo minimumu pensijām līdz 2020. gadam pakāpeniski paaugstināt. Ja šogad tas ir 235 eiro mēnesī, tad nākamgad tam jau jābūt 250 eiro mēnesī, 2019. gadā - 270 eiro, bet 2020. gadā – jau 300 eiro mēnesī. Tāpat ierosināts pensionāriem, kuru pensijas gadā nepārsniedz 45 000 eiro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi samazināt no 23% uz 20%.

Vidējā pensija Latvijā šobrīd ir ap 300 eiro mēnesī. Tātad, pēc nodokļu reformas pensionārs, kurš šobrīd saņem 300 eiro, nākamgad saņems 305,53 eiro, 2019. gadā - 309,53 eiro, bet 2020. gadā - jau 315,53 eiro mēnesī. Šis aprēķins ir veikts tikai saskaņā ar nodokļu reformā paredzētajām izmaiņām attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokli un neapliekamā minimuma palielinājumu, tajā nav ņemta vērā pensiju indeksēšana, kas pensijas apmēru varētu vēl vairāk palielināt.

Šobrīd Finanšu ministrija pieteiktās nodokļu reformas nosūtījusi saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem, un domājams, ka tās tiks apstiprinātas. Šis neapliekamā minimuma paaugstinājums pensijām būtu ar tūlītēju efektu un to sajutīs ikviens pensionārs. Īpaši svarīgi tas būs pensionāriem, kuriem ir salīdzinoši mazas pensijas.

Pašlaik valdošās koalīcija apspriež nodokļu reformas ieviešanu un, kā noprotams, tā ir guvusi atbalstu. Jau aprīļa vidū Nacionālās trīspusējās sadarbības padome, kurā ietilpst valdības un sociālo partneru pārstāvji, pauda atbalstu Finanšu ministrijas izstrādātajai nodokļu politikas stratēģijai.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes priekšsēdētājs Egils Baldzēns paudis, ka, īstenojot nodokļu reformu, kopumā sabiedrībā pieaugtu labklājības līmenis, palielinātos pensijas un sociālie pabalsti. Tieši šī iemesla dēļ arodbiedrības atbalsta ieceri samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērus pensijām.