Šoks pirms Līgo svētkiem: Jāņu siers būs teju divreiz dārgāks nekā pērn. VIDEO
Šogad pirms Līgo svētkiem Jāņu siers var kļūt par īstu deficītu. Protams, tirgū būs dažādi daudz lētāki svētku siera pakaļdarinājumi (Līgo, zaļie, ķimeņu u. c. rituļi). Īsts Jāņu siers varētu maksāt vismaz 8,50 eiro kilogramā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 24. maijs, 06:08

Šoks pirms Līgo svētkiem: Jāņu siers būs teju divreiz dārgāks nekā pērn. VIDEO

Jauns.lv

Jāņu siers šogad maksās par apmēram četriem eiro dārgāk nekā pagājušajos Līgo svētkos. Pēdējo desmit gadu laikā Jāņu siers kļuvis trīs reizes dārgāks. Šogad cenas celsies, jo īsto Jāņu sieru Latvijā drīkst ražot tikai piecas pienotavas.

Iespējams, ka īstu Jāņu sieru tirgū un veikalos pirms Līgo svētkiem pat ar uguni nevarēs atrast. Tomēr tas nenozīmē, ka būs jāiztiek bez tradicionālā svētku siera – vairums pārdevēju to vienkārši tirgos ar citiem nosaukumiem: Līgo vai Ķimeņu siers.

Ja pirms gada Jāņu sieru varēja ražot jebkura pienotava, tad tagad tādas ir tikai piecas - Valmieras, Rankas, Lazdonas, Straupes un Dundagas pienotavas, kuras Jāņu sieru apņēmušās gatavināt pēc tradicionālās receptes. Tas saistīts ar to, ka pagājušā gada novembrī Jāņu siers ir iekļauts Eiropas Savienības īpatnību reģistrā un tas aizsargāts ar preču zīmi „Garantētā tradicionālā īpatnība”. Latvieši nu var lepoties, ka Jāņu siers kopā ar salināto rudzu rupjmaizi, sklandrausi, Carnikavas nēģiem un pelēkajiem zirņiem ir iekļauti mūsu nacionālās virtuves zelta pavārgrāmatā.

Tomēr tas nozīmē, ka nu Jāņu siers stingri jāgatavo pēc noteiktas receptes un līdz ar to tas būs ievērojami dārgāks. Ja pērn Jāņu siers pirms svētkiem tirgū maksāja līdz 5,50 eiro kilogramā, tad tagad to ražotāji piedāvā par vairāk nekā astoņiem eiro kilogramā. Protams, daudz lētāki ir Jāņu siera atvasinājumi – Līgo vai Zaļie rituļi, par vismaz diviem eiro kilogramā lētāk. Pie zemniekiem, mājražotājiem mājās sieto svētku siera kilogramu, domājams, varēs nopirkt pa kādiem 11 eiro kilogramā.

Jāņu siera receptūra ir stingri noteikta: karsē biezpienu kopā ar vājpienu, kamēr atdalās suliņas, suliņas nolaiž, paliek biezpiena masa, kurai tiek pievienotas dažādas sastāvdaļas (sviests, ķimenes, sāls, olu masa un citas). Agrāk ražotāji varēja krāpties un viņi nekarsēja vis biezpienu, bet tikai pienu, kam biezpiena vietā pielēja citronskābi vai etiķi. Protams, ka arī tagad šāda tehnoloģija tiks pielietota, bet tad šo „Jāņu sieru” dēvēs citā vārdā.

Jāteic, ka šī nav pirmā reize, kad Latvijā Jāņu siers kļūs teju vai par deficītu. Bet savulaik tam bija citi iemesli – padomju laikā, izskaužot nacionālismu, Jāņu siers tika pārdēvēts politiski neitrālajā Ķimeņu vārdā.

Sagaidāms, ka šogad pirms svētkiem Jāņu siera tirdzniecībā varētu iestāties zināms juceklis, jo daudzi mazie ražotāji par jaunajiem noteikumiem neko nezina. Un arī pircēji par jauno kārtību nav informēti.

Mājražotāji nedrīkstēs tirgot Jāņu sieru

Kā pagatavot Jāņu sieru?


Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LEYA, Edijs Pālens/LETA/Video: LNT „900 sekundes”, LTV „Rīta Panorāma”