foto: Shutterstock
70% eiropiešu neredz nekādu attaisnojumu viltotu preču iegādei
Bizness un ekonomika
2017. gada 23. marts, 13:01

70% eiropiešu neredz nekādu attaisnojumu viltotu preču iegādei

LETA

Lielākā daļa jeb 70% apjautāto Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņu neredz nekādu attaisnojumu viltotu preču iegādei, liecina ES Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) veiktais pētījums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījumā tika aptaujāti 29 555 vismaz 15 gadus veci cilvēki no visām ES dalībvalstīm. Viņiem tika jautāts par priekšstatu attiecībā uz intelektuālo īpašumu. Šī pētījuma kopējie rezultāti uzrāda līdzīgas tendences, salīdzinot ar pētījumu, kas tika veikts 2013.gadā.

ES mēroga pētījums, ko veica birojs, liecina, ka 97% no visiem ES pilsoņiem uzskata, ka gan izgudrotāji, gan radītāji un izpildmākslinieki var aizsargāt savas tiesības un saņemt atalgojumu par savu darbu.

70% aptaujāto norādīja, ka nevar būt nekādu attaisnojumu viltotu preču iegādei, un 78% uzskata, ka viltotu preču iegāde rada negatīvu ietekmi uz uzņēmumiem un darbavietām.

Savukārt jauniešu vidū ir novērojama lielāka iecietība pret viltojumiem -15% jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem norādīja, ka pēdējā gada laikā ir iegādājušies viltotas preces, kas ir par 9% vairāk, salīdzinot ar 2013.gada pētījuma datiem.

Ņemot vērā ekonomiskās krīzes radītos apstākļus, 41% jauniešu norādīja, ka bieži nevar atļauties pirkt oriģinālpreces, tāpēc viltotu preču iegāde šajos apstākļos, viņuprāt, esot pieļaujama. Trīs ceturtdaļas no visiem aptaujātajiem norādīja, ka viņi būtu gatavi pārtraukt viltotu preču iegādi, ja būtu pieejamas citas finansiāli izdevīgākas alternatīvas.

83% aptaujāto norādīja, ka dod priekšroku legālām interneta vietnēm, ja to piedāvātās preces ir izdevīgās cenās, savukārt 71% aptaujāto norādīja, ka izmanto nelegālās vietnes, bet būtu gatavi pārstāt tās izmantot, ja būtu pieejamas izdevīgākas alternatīvas. Vēl vairāk nekā viena ceturtā daļa jeb 27% no visiem aptaujātajiem norādīja, ka ir veikuši nepieciešamo maksājumu par legālā satura izmantošanu no legālā digitālā satura vietnēm, kas ir par 7% vairāk nekā 2013.gadā. Lielākais vairums jeb 69% no aptaujātajiem uzskata, ka legālā digitālā satura vietņu izmantošana garantē labāku kvalitāti.

To respondentu īpatsvars, kuri atzīst, ka apzināti izmanto nelegālās vietnes un to saturu, nav mainījies kopš 2013.gada, proti, 27% jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem un 10% no visiem aptaujātajiem.

Tiek norādīts, ka ES iedzīvotāju vidū joprojām valda neizpratne par to, kur meklēt legālas digitālā satura vietnes - pagājušajā gadā, 24% no aptaujātajiem norādīja, ka nav spējuši noteikt, vai interneta vietne ir legāla vai nelegāla, kas ir par 5% vairāk nekā 2013.gadā. Vēl desmitā daļa no aptaujātajiem atzina, ka produktu iegādes laikā ir tikuši apzināti maldināti.

EUIPO izpilddirektors Antonio Kampinušs norāda, ka kopumā ir novērojams, ka ES pilsoņu atbalsts intelektuālā īpašuma tiesībām ir augsts, bet ir jāstrādā pie tā, lai jaunieši saprastu, cik būtiska loma ir intelektuālajam īpašumam gan ekonomikas, gan sabiedrības labā, īpaši tagad, kad inovāciju un radošuma loma ES ekonomiskās politikas plānošanā ir kļuvusi nozīmīgāka.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās