foto: Vida Press
Igaunijas investori pieļauj iespēju miljardu eiro vērto celulozes rūpnīcu celt Latvijā
Bizness un ekonomika
2017. gada 22. marts, 17:22

Igaunijas investori pieļauj iespēju miljardu eiro vērto celulozes rūpnīcu celt Latvijā

LETA

(Ziņa papildināta plkst.22:13) Investori, kas Igaunijas dienvidos iecerējuši uzbūvēt vienu miljardu eiro vērtu celulozes rūpnīcu, pieļauj iespēju nepieciešamās atļaujas tādam projektam saņemt Latvijā, jo Igaunijā šis process var būt pārāk ilgs.

Igaunijā valsts īpašā plānojuma izstrādes ilgums ir divi ar pusi gadu, kas ir investoriem biedējoši ilgs laiks, jo šajā laikā situācija tirgū var būtiski mainīties, trešdien žurnālistiem teica projektu īstenojošās kompānijas "Est-For Invest" valdes loceklis Marguss Kohava.

Viņš norādīja, ka tas ir iemesls, kādēļ joprojām tiek izskatīta iespēja sākt atļauju saņemšanas procesu Latvijā.

Cits kompānijas valdes loceklis Ādu Polli sacīja, ka investoru grupa, kas plāno vērienīgo projektu, ir Igaunijas patrioti un pašlaik mērķis ir atrast veidu, kā rūpnīcu atvērt Igaunijā. Vienlaikus arī viņš atzina, ka termiņi Igaunijā ir pārāk ilgi.

Polli teica, ka Igaunijai vajadzētu atrast veidu, kā saīsināt nepieciešamo atļauju saņemšanas termiņus. Kā piemēru viņš minēja Somiju, kur nesen visas nepieciešamās atļaujas būvēt celulozes rūpnīcu, kas ir divas reizes lielāka par Igaunijā plānoto, tika saņemtas astoņos mēnešos. Ierasti šis process Somijā aizņem gadu un četrus mēnešus.

Janvārī Igaunijas mežrūpniecībā strādājošu investoru grupa "Est-For" paziņoja par plāniem līdz 2022.gadam uzcelt vienu miljardu eiro vērtu celulozes rūpnīcu, kuras ražošanas jauda gadā būs 700 000 tonnu, un kā izejmateriāls tai būs nepieciešams 2,5-3,3 miljoni kubikmetru papīrmalkas gadā. Produkciju plānots eksportēt.

Aplēses liecina, ka šī rūpnīca varētu palielināt Igaunijas iekšzemes kopproduktu par 1,4%.

Jauno rūpnīcu investori plāno celt Tartu reģionā - Tartu vai Vīlandes apriņķī.

Tēmas