foto: Vida Press
Leģendārais zinātnieks Stīvens Hokings dosies kosmosā
2017. gada 20. marts, 17:50

Leģendārais zinātnieks Stīvens Hokings dosies kosmosā

Jauns.lv

Slavenais fiziķis un kosmologs profesors Stīvens Hokings pametīs Zemi un ar Ričarda Brensona kosmosa kuģi dosies izplatījumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Raidījumā "Good Morning Britain" profesors Hokings pastāstīja, ka nekad nav pat sapņojis, ka reiz varēs doties kosmosā. "Ričards Brensons man piedāvāja sēdvietu "Virgin Galactic" kosmosa kuģī, un es nekavējoties piekritu," stāsta Hokings.

Miljardiera Ričarda Brensona kosmosa ceļojumu kompānija "Virgin Galactic" drīzumā komercmisijās cer nogādāt cilvēkus visumā. Brensons jau 2009. gadā vēlējās veikt kosmosa ceļojumu, taču virkne problēmu un katastrofu lika šos plānus atlikt.

Izvērstā intervijā profesors Hokings pauda lielu prieku par iespēju ceļot kosmosā.

foto: Publicitātes foto
Ar šādu kosmosa kuģi plānots Hokinga ceļojums kosmosā.

Pērn tika ziņots par vēl kādu kosmisko projektu, kurā piedalīsies leģendārais zinātnieks. Krievu miljardieris Jurijs Milners un Stīvens Hokings plānojot kosmosa misiju uz Zemei tuvāko zvaigžņu sistēmu Centauru Alfu.

Ar viņu iniciatīvu izveidota zinātnieku komanda "Breakthrough Starshot", kas plāno radīt ārkārtīgi kompaktu un vieglu kosmosa kuģi jeb "nanokuģu" floti nosūtīšanai uz Centauru Alfu, kas atrodas 4,37 gaismas gadu attālumā no Zemes.

Plānots, ka jaunie kosmosa kuģi pēc pabeigšanas nebūs lielāki par mobilajiem telefoniem un spēs sasniegt Centauru Alfu aptuveni 20 gadu laikā.

Šobrīd ātrākajam kosmosa kuģim būtu nepieciešami aptuveni 30 000 gadu.

"Ceļošana kosmosā, kā mēs zinām, ir lēna. Kā lai mēs pārvietojamies ātrāk un kā lai nokļūstam tālāk? Kā lai mēs panākam šo lielo izrāvienu?" preses konferencē Ņujorkā jautāja Milners, kurš sākotnēji plāno atvēlēt projektam 100 miljonus dolāru.

Viņš atklāja, ka jaunie kosmosa kuģi, cerams, spēs ceļot kosmosā ar ātrumu 60 000 kilometru sekundē.

Kosmosa kuģi, kuriem būs mikroskopiskas buras, tiks novadīti uz galamērķi ar milzīgu lāzeru, izveidojot sava veida "starpzvaigžņu burulaivu", paziņoja Milners, vienlaikus brīdinot, ka, līdzīgi kā visos šādos projektos, pastāv milzīgas tehnoloģiju problēmas, kas vēl ir jāatrisina.

Aplēsts, ka kopējās projekta izmaksas varētu sasniegt desmit miljardus dolāru.

Projektu valdi veidos Milners, Hokings un sociālā tīkla "Facebook" dibinātājs Marks Cukerbergs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās