Latvija paraksta līgumu par pievienošanos OECD
Kučinskis: "Tā ir atzinība neatlaidīgajam darbam, ko Latvija ir paveikusi iestāšanās procesa ietvaros."
Bizness un ekonomika
2016. gada 2. jūnijs, 12:05

Latvija paraksta līgumu par pievienošanos OECD

Jauns.lv

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurija šodien Parīzē parakstīja līgumu par Latvijas pievienošanos OECD.

Paredzēts, ka pēc līguma parakstīšanas un tā ratifikācijas Latvijas Saeimā valsts oficiāli kļūs par 35.organizācijas dalībvalsti. Saeima par līguma ratifikāciju varētu lemt 16.jūnijā.

Līguma parakstīšanas ceremonijā piedalījās arī Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš OECD ministru sanāksmē pārstāv Eiropas Komisiju un kura valdības laikā 2013.gadā tika sāktas sarunas par Latvijas pievienošanos organizācijai.

Kučinskis līguma parakstīšanas svinīgajā ceremonijā sacīja, ka ir pateicīgs OECD valstīm par uzaicinājumu pievienoties šai organizācijai. "Tā ir atzinība neatlaidīgajam darbam, ko Latvija ir paveikusi iestāšanās procesa ietvaros," sacīja premjers.

"Tā ir privilēģija - pievienoties šim "labāko prakšu klubam". Tajā pašā laikā apzināmies, ka līdz ar šo privilēģiju uzņemamies pienākumus un atbildību," norādīja valdības vadītājs.

Valdības vadītājs gan uzsvēra, ka šis ir tikai sākums, jo priekšā ir vēl daudz sasniedzamā. Politiķis arī pauda - Latvija ir apņēmusies būt aktīva dalībniece OECD centienos rast atbildes uz mūsdienu globālajiem izaicinājumiem. Latvija ir gatava arī dalīties savā pieredzē un zināšanās, apliecināja Kučinskis.

Arī Dombrovskis norādīja, ka līdz ar pievienošanos OECD darbs nebeigsies un priekšā vēl ir daudz darāmā. Viņš pateicās par atbalstu Latvijas dalībai organizācijā.

Gurija apsveica Latviju ar pievienošanos OECD, veltot atzinīgus vārdus par paveikto iestāšanas procesa laikā. Viņš arī norādīja uz būtisku progresu saistībā ar OECD pausto rekomendāciju īstenošanā.

Ārlietu ministrija uzsver, ka pievienošanās OECD Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, un tas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tāpat tas nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. ĀM arī pauž, ka iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) iepriekš pauda, ka arī pēc pievienošanās OECD Latvijai vēl būs daudz darāmā vairākās jomās, tostarp finanšu sektora uzraudzības pilnveidošanā.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA