Vēl 35 miljoni eiro - tik varētu izmaksāt Stradiņa slimnīcas jaunais iepirkums
Stradiņa slimnīcas jaunais iepirkums valstij varētu izmaksāt papildu 35 miljonus eiro. Attēlā - jauno korpusu makets.
Bizness un ekonomika
2016. gada 9. jūnijs, 10:16

Vēl 35 miljoni eiro - tik varētu izmaksāt Stradiņa slimnīcas jaunais iepirkums

Jauns.lv

Ja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecībai tiek izsludināts jauns konkurss, slimnīcas infrastruktūras atjaunošanā būs jāiegulda aptuveni 35 miljoni eiro, intervijā Latvijas Radio pauda slimnīcas valdes loceklis Normunds Štāls.

Viņš skaidroja, ka jauna iepirkuma procedūra varētu ilgt no no astoņiem līdz 10 gadiem, un šajā laikā slimnīcu nepieciešams uzturēt pacientiem atbilstošā līmenī. Štāls norādīja, ka pēdējos 12 gadus slimnīca nav investējusi vecajā ēkā, gaidot jauno būvi, tādēļ tās stāvoklis nav piemērots pacientu ārstēšanai.

Štāls uzskata, ka nav šaubu par to, ka otrās kārtas būvniecībai var izmantot arī jau esošo iepirkumu, tādējādi slimnīcai jaunā korpusa otrā kārta būtu jāgaida tikai trīs gadus.

Viņaprāt, ir politiski jāizvērtē, vai finansējumu, kas ir paredzēts veselībai izmantot Latvijas mērogā, vai tomēr atzīt, ka universitātes slimnīcas, kuras uzņem smagāk slimos pacientus, ir pakāpi augstāk, tādēļ tās vajadzētu maksimāli attīstīt.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) rekomendē izsludināt jaunu iepirkumu Paula Stradiņa  Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecībai.

"Mana rekomendācija ir sludināt jauni iepirkumu, lai būtu maksimāli tīrs, korekts process un nebūtu riska, ka mēs varētu tikt apšaubīti no Eiropas Komisijas puses un varētu zaudēt daļu finansējuma," iepriekš teica Reizniece-Ozola.

Runājot par otrās kārtas izmaksām un pieejamo finansējumu, ministre norādīja, ka tas ir vēl viens uzdevums Veselības ministrijai, kas patlaban gaida Pasaules Bankas pētījumu. Paredzēts, ka pētījums piedāvās redzējumu, kā struktūrfondu naudu šajā plānošanās periodā sadalīt starp Stradiņu slimnīcu un citām veselības aprūpes institūcijām.

"Loģiski, ka pieprasījums - kā parasti - ir daudz lielāks nekā pieejamais finansējums. Veselības ministrijai ir jāpiedāvā šis finansējuma sadalījums. Tas ir mājasdarbs, kas vēl ir jāizdara," norādīja finanšu ministre.

Jau ziņots, ka Paula Stradiņa  Klīniskās universitātes slimnīcas vadība un speciālisti pirmdien tikās ar veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS), finanšu ministri un Finanšu ministrijas padotības iestāžu pārstāvjiem un norādīja uz skaidra redzējuma nepieciešamību tajā, kā risināt slimnīcas otrās kārtas būvniecību, jo apstākļi, kādos pašlaik tiek organizēta pacientu ārstēšana, ir kritiski.

Štāls iepriekš skaidroja, ka slimnīca var atļauties ieguldīt 350 000 eiro veco korpusu kosmētiskajos remontos gadā un ap 400 000 eiro kapitālos remontos, tai skaitā veco liftu nomaiņā un citos kapitālieguldījumos. Lai tuvinātos atbilstībai visām ugunsdrošības, darba drošības, vides pieejamības un citām normām, vidēji gadā esošajās ēkās būtu nepieciešams ieguldīt vismaz 5 miljonus eiro.

Slimnīcas vadība un speciālisti norāda, ka infrastruktūra rada riskus pacientu aprūpei. Nepietiekama platība palātās ar neatbilstošu ventilācijas sistēmu veicina infekcijas iegūšanas risku. Slimnīcas telpas neesot pieejamas pacientiem ar kustību traucējumiem, telpās esot nepietiekama vieta medicīniskā aprīkojuma izvietošanai, kā arī pietrūkstot atbilstošas telpas personāla darbam ar pacientu. Slimnīcā esot vairākas nodaļas, kurās ārstiem nav darba kabinetu, un dokumentu noformēšana jāveic ārstu ģērbtuvēs vai ārstu darbavieta ir atvilkņu bloks. Nodaļās ar lielu noslogotību pacienti tiekot izvietoti koridoros, savukārt pacientu ēdināšana tiekot organizēta gaitenī. Nodaļās ar augstu pacientu mirstību akūta problēma esot arī mirušo pacientu atbilstoša izvietošana, ievērojot ētikas normas.

Slimnīcas jaunā korpusa būvniecības iecere sākās 2004.gadā, kad tika veikti priekšizpētes darbi. 2007.gadā slimnīcas attīstības koncepcijā tika iekļauta divu jaunu korpusu izbūve (A un B korpusi). Ņemot vērā pieejamo ierobežoto finansējumu, A korpusa būvniecība tika sadalīta būvniecības kārtās. Pašlaik notiek pirmās kārtas būvdarbi, un jaunās telpas pacientiem būs pieejamas 2017.gada 31.martā. Slēdzot līgumu par Slimnīcas A korpusa pirmās kārtas būvniecību, tika plānots turpināt meklēt risinājumus finansējuma piesaistei Slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecībai. Turpinot otrās kārtas būvniecību, visa A korpusa (ieskaitot uzcelto 2. kārtu) pilna funkcionalitāte tiktu nodrošināta 2019.gada otrajā pusgadā.

Otrās kārtas būvniecības uzsākšanas iespējas ir atkarīgas no pieņemtā lēmuma par jau veiktās iepirkuma procedūras par visa A korpusa apjoma projektēšanu un būvniecību attiecināmību uz otrās kārtas projektēšanu un būvniecību, kā arī finansējuma piesaisti.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA