Beidzot sāks rekonstruēt nolaisto Āgenskalna tirgu
"Rīgas Centrāltirgus" nākamo divu gadu laikā plāno sākt Āgenskalna tirgus rekonstrukciju.
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. jūnijs, 09:39

Beidzot sāks rekonstruēt nolaisto Āgenskalna tirgu

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas centrāltirgus" (RCT) nākamo divu gadu laikā plāno sākt Āgenskalna tirgus rekonstrukciju, teica RCT valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

Viņš pastāstīja, ka RCT ir vienojies ar līdzšinējo Āgenskalna tirgus apsaimniekotāju "Roveks" izbeigt apsaimniekošanas līgumu un no 1.aprīļa RCT pats pārvalda Āgenskalna tirgu. "Mēs no iepriekšējā nomnieka pārņēmām arī tehnisko dokumentāciju, kuru nomnieks paspēja sagatavot, bet tā, protams, ir jāpilnveido. Uz to balstoties, gatavosim plānu rekonstrukcijas darbiem," teica Abramovs, piebilstot, ka rekonstrukcija šā gada budžetā nav ieplānota, bet to iecerēts sākt nākamo divu gadu laikā. Rekonstrukcijas īstenošanai, pēc pašreizējiem aprēķiniem, būtu nepieciešami līdz trim miljoniem eiro, kam plānots piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu.

Abramovs arī atzīmēja, ka RCT tiešā pārvaldīšanā Āgenskalna tirgu nebija apsaimniekojis aptuveni 20 gadus, taču šogad izlēma to pārņemt, lai novērstu tirgus ēkas tehniskā stāvokļa turpmāku pasliktināšanos vai degradēšanos. RCT vadītājs arī atgādināja, ka RCT pērn noslēdza līgumu ar tirgus iepriekšējo pārvaldītāju, paredzot konkrētus nomnieka ieguldījumus un iekļaujot nosacījumus, ka nomniekam katru ceturksni par investīciju plāna izpildi ir jāiesniedz rakstiska atskaite ar ieguldījumus pamatojošajiem dokumentiem.

"Apkopojot līgumu uzraudzības procesu, pagājušā gada rezultātu, mēs konstatējām, ka līdz galam informācija, kuru mums dod nomnieks, nesakrīt ar reālo situāciju tirgū, veiktie ieguldījumi nesakrita ar faktisko izpildi. Investīciju plānu līguma darbības laikā bija nepieciešams mainīt un grozīt, jo sākotnēji mums sniegtā informācija par nepieciešamajiem ieguldījumiem bija nepilnīga, taču realitātē ieguldījumus vajag steidzamākus un lielākus. Tāpēc arī RCT pieņēma lēmumu pārņemt Āgenskalna tirgu," paskaidroja Abramovs.

Viņš informēja, ka rekonstrukcijas ietvaros plānots atjaunot vai arī pilnīgi demontēt sakņu paviljona piebūvi, kas blakus Āgenskalna tirgus ēkai celta pagājušajā gadsimtā un kuras tehniskais stāvoklis nav pietiekami labs. Tāpat iecerēts veikt Āgenskalna tirgus ēkas jumta, logu un fasādes remontu, kas ir darbietilpīgākie pasākumi, kā arī sakārtot tirgus elektrosaimniecību un ūdensapgādi.

Abramovs arī piebilda, ka tirgošanās intensitāte, tirdzniecības procesi apmeklētāju, tirgotāju un RCT skatījumā ir noplakuši, līdz ar to kompānija strādā pie Āgenskalna tirgus tirgošanās tradīciju īpatnību izprašanas, lai varētu pieņemt tālākos, tostarp stratēģiskus lēmumus par tirgus attīstību. Šogad RCT plāno ieguldīt nepieciešamos līdzekļus arī siltumapgādes sistēmas atjaunošanā, lai līdz ar jaunās apkures sezonas sākšanos paviljons tiktu apsildīts, kā arī veikt nepieciešamos tirdzniecības vietu iekārtošanas procesus, tostarp atbrīvot Āgenskalna tirgu no liekajām mantām un graustiem.

RCT kā Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība darbojas kopš 1995.gada, un tajā ietilpst Centrāltirgus, Āgenskalna un Vidzemes tirgus. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

BNS/Foto: rct.lv/Publicitātes