Bizness un ekonomika
2016. gada 11. jūnijs, 14:48

SAS pilotu streika otrajā dienā ceļojuma plāni izjūk 20 tūkstošiem pasažieru

Jauns.lv

Apmēram 20 tūkstoši pasažieru sestdien nevarēja doties plānotajā lidojumā, jo Skandināvijas lidsabiedrība SAS atcēla 159 streikus pilotu no Zviedrijas streika, kas turpinās otro dienu, dēļ.

"Mēs esam izdarījuši visu, kas mūsu spēkos, lai izvairītos no streika, bet diemžēl vienošanos neizdevās panākt. Mūsu galvenā prioritāte pašlaik ir gādāt par saviem klientiem, un mēs rūpīgi strādājam, lai izdarītu visu iespējamo un palīdzētu skartajiem pasažieriem," norādīja SAS preses pārstāve Karina Nīmane.

SAS reisi, kurus veic Dānijas un Norvēģijas piloti, notiek ierastajā režīmā, viņa norādīja.

Daļa lidsabiedrības pilotu streiko SAS noslogotākās vasaras atvaļinājumu sezonas karstumā. Tāpat streiki ir būtiski skāruši kompānijas čārterreisu darbību.

"Daudzi reisi, protams, ir pilnībā norezervēti, tādēļ iespējas veikt rezervāciju uz citu reisu nav lielas. Mēs darām visu, ko spējam, lai vislabāk palīdzētu un atrastu alternatīvas mūsu ceļotājiem," Nīmane teica ziņu aģentūrai TT.

Streiks sākās piektdien pulksten 18.00 (pulksten19.00 pēc Latvijas laika) pēc tam, kad pēc vairākus mēnešus ilgušajām sarunām pilotu arodbiedrība SPF noraidīja starpnieku piedāvājumu paaugstināt algas par 2,2%, uzstājot uz 3,5% lielu paaugstinājumu.

Savukārt darba devēji norāda, ka, ņemot vērā pārējās pilotu prasības, faktiskais izmaksu pieaugums sasniegs desmit procentus.

"Mēs vēlamies, lai mūsu darbinieki justos droši savās darbavietās, taču pilotu algu prasības vienkārši ir pārmērīgas. Mēs nevaram atļauties maksāt tik daudz, ņemot vērā konkurenci tirgū," pirms streika sākuma piektdien uzsvēra SAS vadītājs Rikards Gustavsons.

LETA