Alkohols un limonādes pie mums maksā dārgāk nekā vidēji Eiropā
Latvija ēšanas un dzeršanas ziņā ir 14.vislētākā valsts Eiropā. Tomēr dzert pie mums nav diez ko izdevīgi – gan alkohols, gan limonāde, gan piens pie mums maksā dārgāk nekā vidēji Eiropā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 17. jūnijs, 06:07

Alkohols un limonādes pie mums maksā dārgāk nekā vidēji Eiropā

Jauns.lv

Pārtikas un dzērienu cenas Latvijā ir lielākas nekā mūsu kaimiņvalstīs, liecina pēdējie statistikas dati. Tomēr ēšanas un dzeršanas ziņā Latvija ir 14. lētākā Eiropas valsts. Dzeršana gan pie mums nav īpaši izdevīga. Alkohols Latvijā maksā par 6% dārgāk nekā vidēji Eiropā, bet limonāde – par veseliem 16%.

Eiropas statistikas birojs „Eurostat” publicējis pētījumu par pārtikas produktu, bezalkoholisko un alkoholisko dzērienu, kā arī tabakas cenām 38 vecā kontinenta valstīs (gan ES dalībvalstīs, gan tajās, kas neietilpst ES).

Latvijā pārtikas cena ir lielākas nekā citās Baltijas valstīs. Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grozs Latvijā ir 89% no Eiropas valstu vidējās cenas (Igaunijā – 88%, bet Lietuvā – 78%). Visvairāk maksājam par piena produktiem – 101% no vidējās cenas Eiropā. Visizdevīgāk pie mums ir mieloties ar gaļas produktiem – tie maksā tikai 69% no Eiropas vidējās cenas.

Visdārgāk dzert un ēst ir Šveicē, Norvēģijā un Dānijā. Visdārgākā pārtika ir Šveicē, bet alkohols, bezalkoholiskie dzērieni un tabaka Norvēģijā. Vislētāk apmierināt savas gastronomiskās tieksmes ir Maķedonijā, Polijā un Rumānijā.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA

Tēmas