Anatolijs Abramovs atsaukts no "Rīgas Centrāltirgus" valdes
No amata atstādinātais AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs šonedēļ pavisam atsaukts no uzņēmuma valdes.
Bizness un ekonomika
2016. gada 18. jūnijs, 18:48

Anatolijs Abramovs atsaukts no "Rīgas Centrāltirgus" valdes

Jauns.lv

Iepriekš no amata atstādinātais AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs šonedēļ pavisam atsaukts no uzņēmuma valdes, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Abramovu nesen sāktajā kriminālprocesā aizturēja piektdien, 17.jūnijā, taču no "Rīgas Centrāltirgus" valdes viņš tika atsaukts divas dienas iepriekš - 15.jūnijā.

"Rīgas Centrāltirgus" valdē bez Abramova darbojas arī Tatjana Lukina un Valdis Karnītis, liecina portāla "Firmas.lv" dati, pēc kuriem secināms, ka izmaiņas uzņēmuma valdes sastāvā vēl nav oficiāli reģistrētas.

Kā ziņots, Abramovu 17.jūnijā aizturēja KNAB. Viņa advokāts Aldis Gēcis aģentūrai LETA apstiprināja, ka klients aizturēts nevis saistībā ar jau iepriekš publiski izskanējušo kukuļņemšanas lietu, bet gan kādā jaunā kriminālprocesā, kas sākts šā gada maijā.

Advokāts atteicās izpaust jebkādu sīkāku informāciju par sākto kriminālprocesu, vien uzsvēra, ka klientam šajā lietā pagaidām nav piemērots aizdomās turētā statuss.

Rīgas Centrāltirgus mārketinga vadītājs Ivars Jakovels (S) uz telefona zvaniem neatbild, bet Rīgas pašvaldības priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) ir atvaļinājumā, savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) ir komandējumā.

Arī KNAB par aizturēšanu informāciju pagaidām nesniedz.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra maija izskaņā nolēma Abramovu un kādu uzņēmēju saukt pie kriminālatbildības par korupciju.

Pret Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāju celta apsūdzība pēc Krimināllikuma pantiem, kas paredz atbildību par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu, šaujamieroča munīcijas nelikumīgu glabāšanu un kukuļņemšanu, aģentūrai LETA pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Savukārt kāds uzņēmējs saukts pie kriminālatbildības par kukuļdošanu un grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu.

Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore pagaidām plašāku informāciju par minēto kriminālprocesu nevar sniegt.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja iepriekš izplatītajā paziņojumā teikts, ka lieta tika sākta 2015.gadā un izmeklēšanā noskaidrots, ka Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs pieņēma no uzņēmēja kukuli - tiesības izmantot uz uzņēmuma vārda izdotu degvielas karti, kuru lietojot valsts amatpersona guva prettiesisku labumu.

Kukulis tika nodots valsts amatpersonai par pretlikumīgu darbību veikšanu juridiskās personas interesēs, tostarp par tādu tehnisko specifikāciju sagatavošanu, kā rezultātā uzņēmums uzvarēja publiskajā iepirkumā.

Pierādījumi liecina, ka kukulis dots no uzņēmuma līdzekļiem, kā arī uzņēmuma grāmatvedības dokumentos tika norādītas nepatiesas ziņas, lai slēptu izdarīto noziedzīgo nodarījumu.

Ņemot vērā, ka kukuļdošana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, šī kriminālprocesa gaitā tika sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

TV3 iepriekš vēstīja, ka uzņēmums, no kura Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Abramovs pieņēmis kukuli, ļaujot tam uzvarēt iepirkumā par žurku un citu kaitēkļu iznīdēšanu, ir SIA "Dezinfa". Iepirkums bijis izsludināts pagājušā gada pavasarī, tā vērtība bijusi ap 23 000 eiro.

Izmeklēšanā arī konstatēts, ka Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs izpauda pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas, kā arī bez attiecīgas speciālas atļaujas uzglabāja šaujamieroča munīciju.

Rīgas Centrāltirgus ir 100% Rīgas pašvaldībai piederoša akciju sabiedrība. Akciju turētāja pilnvarotais pārstāvis ir Rīgas mērs.

Rīgas mērs Ušakovs aģentūrai LETA maija vidū skaidroja, ka Abramovs jau pagājušajā gadā tika atstādināts un nav ne valdes priekšsēdētājs, ne valdes loceklis. Tomēr viņš, būdams valdes priekšsēdētājs, bija sācis divus svarīgus projektus, un visai pilsētai ir būtiski, lai tie tiktu īstenoti, - bruģēšanas darbi pie tirgus laukumiem un kanālmalas sakārtošana. Bruģēšanas darbi ir jāpabeidz šogad, bet kanālmalas sakopšanai esot paredzēts nākamais gads.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA