Dānijā lielākais veikalu tīkls vairs netirgos būros turētu vistu olas
Noteikumi ļauj vienā kvadrātmetrā turēt 13 vistas.
Bizness un ekonomika
2016. gada 30. jūnijs, 08:33

Dānijā lielākais veikalu tīkls vairs netirgos būros turētu vistu olas

Jauns.lv

Dānijas lielākais mazumtirdzniecības veikalu operators "Dansk Supermarked Group" paziņojis, ka līdz nākamā gada beigām savos veikalos izbeigs tirgot būros turētu vistu olas, vēstīja portāls "The Local".

Mazumtirgotājs, kurš pārvalda 1400 veikalus piecās valstīs, paziņoja, ka no veikalu tīkla "Fotex" tirdzniecības vietām būros turētu vistu olas tiks izņemtas līdz šā gada 1.septembrim, bet "Netto" un "Bilka" tīklos to tirdzniecība tiks izbeigta līdz nākamā gada beigām.

Savukārt līdz 2019.gada beigām "Dansk Supermarked Group" pilnība izbeigs būros turētu vistu olu izmantošanu savu produktu ražošanā.

Kompānijas preses pārstāvis uzsvēra, ka kompānija un patērētaji Dānijā ir gatavi šadam solim - pēdējo trīs gadu laikā būros turētu vistu olu tirdzniecības apmērs ir sarucis uz pusi un pašlaik veido tikai 25% no visām pārdotajām olām.

Būros turētas vistas nekad netiek izlaistas dienasgaismā. Noteikumi ļauj vienā kvadrātmetrā turēt 13 vistas. Savukārt kūts vistas, lai gan arī nevar nonākt ārpus telpām, dzīvo apstākļos, kad kvadrātmetrā ir deviņas vistas.

Dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācija "Dyrenes Beskyttelse" norādīja, ka tāda iniciatīva ir nozīmīga, jo apmēram puse no Dānijā pārdotajām olām ir būros turētu vistu dējums.

"Dansk Supermarked Group" lielākais konkurents "Coop" martā paziņoja, ka līdz 2020.gadam visos tā 1200 veikalos Dānijā, kas strādā ar zīmoliem "Kvickly", "Irma", "SuperBrugsen", "Fakta", "Dagli’Brugsen" un "LokalBrugse", tiks izbeigta būros turētu vistu olu pārdošana.

BNS / Foto: Shutterstock