Satiksmes ministrijā cer līdz oktobrim atrast konsultantu stratēģiskā investora piesaistei "airBaltic"
Vairāk vai mazāk nopietna interese esot no četriem potenciālajiem partneriem, kuri ģeogrāfiski pārstāv Austrumus un Āziju.
Bizness un ekonomika
2016. gada 11. jūlijs, 10:54

Satiksmes ministrijā cer līdz oktobrim atrast konsultantu stratēģiskā investora piesaistei "airBaltic"

Jauns.lv

Satiksmes ministrija (SM) cer līdz oktobrim piesaistīt konsultantu, kas palīdzētu piesaistīt stratēģisko investoru Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic", pauda ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Kopš uzņēmumā ieplūduši papildu līdzekļi, pateicoties piesaistītājam finanšu investoram, "airBaltic" kļuvis vērtīgāks un, pēc Ozoliņa teiktā, vairs nav lūdzēja lomā, tā vietā izvirzot savas prasības stratēģiskajam partnerim.

SM valsts sekretārs stāstīja, ka patlaban aviokompānija ir izpildījusi lielu daļu mājasdarbu un "airBaltic" interesēs vairs nav finanšu investora piesaiste - jāatrod stratēģiskais partneris ar redzējumu un vēlmi attīstīt uzņēmumu un aviācijas tirgu Baltijā.

Ozoliņš norādīja, ka paredzēts piesaistīt konsultantu, kas varētu palīdzēt izvēlēties labāko investoru un izstrādāt stratēģiskā partnera piesaistes darījuma struktūru. SM konsultantu cer piesaistīt līdz šā gada oktobrim. Šim nolūkam tiks sludināts konkurss, ņemot vērā pretendentu reputāciju un pieredzi šāda veida darījumos. Ministrija jau sākusi apzināt potenciālos kandidātus dalībai konkursā.

Komentējot naftas pārkraušanas termināļa "Ventbunkers" pausto gatavību investēt "airBaltic", SM valsts sekretārs pauda, ka uzņēmuma pārstāvji bija uzaicināti uz premjera izveidoto darba grupu stratēģiskā investora piesaistei aviokompānijai. Tikšanās laikā secināts, ka Ventspils uzņēmuma intereses vairāk atbilst finanšu, nevis stratēģiskā investora kritērijiem.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka patlaban tirgus situācija ir pateicīgāka stratēģiskā partnera piesaistei nekā pirms gada vai diviem. Vairāk vai mazāk nopietna interese esot no četriem potenciālajiem partneriem, kuri ģeogrāfiski pārstāv Austrumus un Āziju.

Maija sākumā tika pabeigta "airBaltic" pamatkapitāla palielināšana, tam sasniedzot 256,473 miljonus eiro. Pēc pamatkapitāla palielināšanas Latvijas valstij pieder 80% "airBaltic" akciju, bet jaunajam investoram "Aircraft Leasing 1", kas pilnībā pieder privātajam ieguldītājam Ralfam Dīteram Montāgam- Girmesam, pieder aptuveni 20%.

Atbilstoši Latvijas valdības un Montāga- Girmesa parakstītajam līgumam viņš marta beigās "airBaltic" ieguldīja apmēram 52 miljonus eiro, savukārt valsts investējusi 80 miljonus eiro.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA