Igauņu inspektori tvarsta tautiešus, kuri Latvijā pērk alu un šņabi lielos daudzumos
Šogad Igaunijā alkohols kļuvis krietni dārgāks. Kaimiņvalstī iznīkst pierobežas veikaliņi, kuri varēja izdzīvot, pateicoties degvīna tirgošanai. Igauņu muitnieki sākuši tvarstīt tautiešus, kas pārmērīgos kvantumos ieved alkoholu no Latvijas.
Bizness un ekonomika
2016. gada 14. jūlijs, 06:40

Igauņu inspektori tvarsta tautiešus, kuri Latvijā pērk alu un šņabi lielos daudzumos

Jauns.lv

Igaunijā alkohols kļuvis pat par 40 – 50% dārgāks nekā Latvijā, tādēļ mūsu ziemeļu kaimiņi dodas uz Latvijas pierobežas veikaliem un šeit izpērk stipros dzērienus. Kaimiņvalsts nodokļu inspektori sākuši tvarstīt savus tautas brāļus, kuri no Latvijas ieved alkoholu un liek viņiem maksāt akcīzes nodokli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šogad Igaunijā būtiski cēla akcīzes nodokli alkoholam un līdz ar to tas mūsu ziemeļu kaimiņvalsts veikalos stipro dzērienu cenas ir ievērojami lielākas nekā Latvijā. Piemēram, 0,5 l tilpuma Rīgas melnā balzama pudele Igaunijā maksā teju 14 eiro, bet pie mums to var iegādāties par 10 eiro. Puslitra degvīna „Moskovskaja” pie viņiem maksā ap 7,60 eiro, bet pie mums – ap 6 eiro. Arī pārējie dzērieni viņiem ir dārgāki: vislētākais 0,7 l ruma pudele – 10 eiro, puslitrs degvīns – 6 eiro. 6 eiro maksā arī vislētākā vermuta pudele, tas ir – gandrīz uz pusi vairāk nekā pie mums.

Latvijas pierobežas veikali iznīcina konkurentus robežas otrā pusē

Aprēķini liecina, ka vismaz ap 20% igauņu alkoholu iepērk Latvijā. Ainažu veikala „Top” vadītāja Sandra Priede Kasjauns.lv teica: „To, ka pēdējā laikā pieaudzis igauņu pircēju skaits, taisnību sakot, neesam izjutuši. Tas tādēļ, ka viņi vienmēr pie mums iepirkušies, jo robežas viņā pusē viņiem sava veikala nav. Igauņi pie mums pērk ne tikai alkoholu un cigaretes, kas pie viņiem ir dārgākas, bet arī pārtiku”.

Savukārt kaimiņvalsts laikraksts „Eesti Paevaleht”, ka šogad alkohola tirdzniecība pierobežas mazajos veikaliņos sarukusi divas trīs reizes. Bet alkohola tirdzniecība tajos sastāda ap 70% peļņas. Līdz ar to šie veikaliņi ir uz iznīkšanas robežas.

Igaunijas budžets zaudēs miljonus, ko iegūs Latvija

Igaunijas nodokļu un muitas dienests sācis pastiprināti kontrolēt automašīnas, kas iebrauc no Latvijas, - vai tajās nav pārāk daudz alkohola pudeļu. Bez akcīzes nodokļa nomaksas Igaunijā drīkst ievest 110 litru alus un 10 litrus stiprā alkohola. Ja muitnieki atklāj, ka mašīnā ir vairāk alkohola, tad viņi liek nomaksāt nodokļus.

Tallinas laikraksts „Postimees” raksta: „Nodokļu un muitas departaments sāks pastiprināti kontrolēt no Latvijas iebraucošās automašīnas, lai noskaidrotu, kādos apjomos cilvēki no Latvijas ieved alkoholu un vai tas nav paredzēts tālākpārdošanai.

„Veicot izlases pārbaudi, mēs jau esam aizturējuši alkohola partijas, kas vairākkārtīgi pārsniedz atļaut ievestā alkohola apjomu,” teicis Nodokļu un muitas departamenta vadītāja vietnieks Tīts Kiluvere. „Bažas rada biznesmeņi, kuri ieved alkoholu pārdošanai. Ja konstatēja, ka dzērienus ieved spekulanti, tad prasām par tiem nomaksāt akcīzes nodokli”.”

Igaunijas Alkohola ražotāju un alkohola importētāju asociācija norādījusi, ka Igaunijas valsts šogad akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumos zaudēs 15 - 20 miljonus eiro, jo alkohols pārdošanas brīdī no Igaunijas tiek izvests uz Latviju, kur nodokļi ir zemāki, un pēc tam pircējs to nogādā atpakaļ Igaunijā.

Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas