ASV izvirza apsūdzības Polijā aizturētam autortiesību pirātam no Ukrainas
KAT, kas izplata filmas, videospēles, televīzijas programmas, mūziku un citus elektroniskos medijus, ir 69.visbiežāk apmeklētā vietne internetā.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 21. jūlijs, 07:47

ASV izvirza apsūdzības Polijā aizturētam autortiesību pirātam no Ukrainas

Jauns.lv

ASV trešdien tika izvirzītas kriminālapsūdzības Artjomam Vauļinam no Ukrainas, kurš tiek uzskatīts par pasaulē lielākās interneta autortiesību pirātisma vietnes “Kickass Torrents” (KAT) vadītāju un iepriekš tajā pašā dienā tika aizturēts Polijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

30 gadus veco Vauļinu no Ukrainas pilsētas Harkovas ASV varas iestādes meklē par autortiesību pārkāpšanu, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem. Viņš tiek apsūdzēts par nelegāli kopētu filmu, mūziku un cita satura izplatīšanu vairāk nekā miljarda ASV dolāru vērtībā.

Tiek apgalvots, ka Vauļinam pieder vietne “Kickass Torrents” (KAT), kas pēdējos gados pārspējusi “Pirate Bay” un līdzīgas vietnes, kļūstot par pasaulē lielāko pirātisku mediju avotu.

Sūdzībā teikts, ka šī vietne piedāvā "mūsdienīgu un lietotājam draudzīgu vidi, kurā tās lietotāji var meklēt un atrast saturu”, kuru aizsargā autortiesības.

KAT, kas izplata filmas, videospēles, televīzijas programmas, mūziku un citus elektroniskos medijus, ir 69.visbiežāk apmeklētā vietne internetā, teikts ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā.

"Vauļins tiek apsūdzēts par pašlaik visvairāk apmeklētās nelegālas failu apmaiņas vietnes vadīšanu, kura ir atbildīga par materiālu, kas aizsargāti ar autortiesībām, nelegālu izplatīšanu vairāk nekā miljarda dolāru vērtībā,” paziņoja ASV ģenerālprokurora palīdze Leslija Koldvela.

"Cenšoties izvairīties no likuma sargiem, Vauļins esot paļāvies uz serveriem, kas izvietoti valstīs visā pasaulē, un pārvietojis savus domēnus atkārtotu konfiskāciju un civilprāvu dēļ. Viņa aizturēšana Polijā tomēr vēlreiz demonstrē to, ka kibernoziedznieki var bēgt, bet viņi nespēj paslēpties no taisnas tiesas,” sacīja Koldvela.

ASV amatpersonas mēģina panākt Vauļina izdošanu, lai viņš atbildētu uz apsūdzībām, kas ierosinātas federālā tiesā Čikāgā. Šī tiesa ir likusi konfiscēt vienu bankas kontu un septiņus domēnu vārdus, kas saistīti ar šo failu apmaiņas vietni.

Sūdzībā teikts, ka amatpersonas izsekojušas un identificējušas Vauļinu pēc kompānijas “Apple” sniegtiem datiem par viņa mākoņdatu kontu “iCloud”.

KAT darbojas 28 valodās, ir novērtēta ar vairāk nekā 54 miljoniem ASV dolāru, un tās gada ienākumi no reklāmas ir robežās no 12,5 līdz 22,3 miljoniem dolāru.  

Šī vietne ir vairākkārt pārvietojusi savus domēnus pēc tās bloķēšanas Lielbritānijā, Īrijā, Itālijā, Dānijā, Beļģijā un Malaizijā.  

BNS / Foto: Shutterstock 

Tēmas