Valdība atbalsta sodīt negodīgus pētniecisko darbu izstrādātājus un oficiālās statistikas slēpējus
Pie soda varēs tikt arī pētniecisko darbu veicēji, kuri iegūto informāciju būs izpauduši trešajām personām.
Bizness un ekonomika
2016. gada 26. jūlijs, 22:42

Valdība atbalsta sodīt negodīgus pētniecisko darbu izstrādātājus un oficiālās statistikas slēpējus

Jauns.lv

Valdība sēdē otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādātos grozījumus Statistikas likumā, kas paredz sodīt fiziskas un juridiskas personas par oficiālās statistikas datu nesniegšanu, informēja valdībā.

Likuma grozījumu mērķis ir preventīvi veicināt personu atbildību par normatīvo aktu statistikas jomā prasību ievērošanu. Grozījumi Statistikas likumā paredz fiziskām un juridiskām personām administratīvo sodu par oficiālās statistikas nodrošināšanai nepieciešamo datu neiesniegšanu vai neatļaušanu novērot faktiskās cenas, vai patiesas un pilnīgas pamatinformācijas par cenām un tarifiem nesniegšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Tāpat likums paredz sodīt par pētnieciskam darbam saņemtu netieši identificējamu datu izpaušanu trešajām personām vai izmantošanu pretēji mērķim, kādam šie dati ir pieprasīti un sniegti.

Abos pārkāpumu gadījumos varēs izteikt aizrādījumu vai uzlikt naudas sodu - fiziskajām personām no divām līdz 70 naudas vienībām, bet juridiskajām personām - no sešām līdz 140 naudas vienībām. Centrālajā statistikas pārvaldē aģentūrai BNS skaidroja, ka līdz ar Administratīvo pārkāpumu procesa likuma spēkā stāšanos (pašreiz Saeimā izskatīts pirmajā lasījumā, plānots, ka stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī) naudas soda apmēru likumos būs jāizsaka naudas soda vienībās. Vienas naudas soda vienības vērtība būs pieci eiro.

Minimālais naudas sods fiziskajām personām ir divas naudas soda vienības, proti, 10 eiro.

Grozījumi Statistikas likumā vēl jāskata Saeimā.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA