Piektdaļa ģimeņu domā, ka internets attiecībās izraisa spriedzi un attālināšanos
Piektdaļa vecāku jeb 21% un 22% bērnu atzīst, ka internets var izraisīt spriedzi ģimenē.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 2. augusts, 11:29

Piektdaļa ģimeņu domā, ka internets attiecībās izraisa spriedzi un attālināšanos

Jauns.lv

Pavadot arvien vairāk laika tiešsaistē, piektdaļa vecāku un bērnu norāda, ka internets un pievienotās ierīces var būt iemesls spriedzei ģimenē, liecina "Kaspersky Lab" un "iconKids & Youth" jaunākais pētījums.

Aptaujājot vairāk nekā 3700 ģimenes septiņās valstīs, izpētīts kā digitālā vide izjauc tradicionālo ģimenes dinamiku. Agrāk vecāki bija pirmie, pie kā vērsās bērni, lai saņemtu atbildes uz jautājumiem vai padomu, bet tagad gandrīz ceturtdaļa jeb 23% aptaujāto vecāku apgalvo, ka viņu bērni dod priekšroku internetam, nevis sarunai ar viņiem.

Turklāt pētījumā atklājās, ka gandrīz puse jeb 42% vecāku nav savu bērnu draugu vidū sociālajos tīklos, un piektdaļa jeb 18% norāda, ka tas ir tāpēc, lai viņu bērni nejustos apkaunoti.

Kopumā piektdaļa vecāku jeb 21% un 22% bērnu atzīst, ka internets var izraisīt spriedzi ģimenē. Vissatraucošākais esot fakts, ka trešdaļa vecāku jeb 31% uzskata, ka internets viņus izolē no bērniem.

Konfliktu varot saasināt apstāklis, ka piekļuvei internetam izmantotās ierīces bieži tiek koplietotas. Divas trešdaļas aptaujāto ģimeņu sacīja, ka tām ir kopīgs ģimenes dators. Tādējādi trešdaļa vecāku jeb 31% žēlojas, ka viņu bērns ir kaut ko sabojājis pievienotajā ierīcē vai, atrodoties tiešsaistē, 30% inficējis to ar vīrusu, un ceturtdaļa jeb 24% ir bijusi spiesta maksāt par to, ko viņu bērns ir pasūtījis vai lejupielādējis. Līdzīgi 13% bērnu pārmet vecākiem ierīces sabojāšanu un 16% sūdzas, ka viņu vecāki ir nejauši izdzēsuši viņu datus.

Kā secina "Kaspersky Lab" patērētāju komercijas vadītājs Andrejs Mohoļa, tas ir pašsaprotami, ka kopīgu pievienoto ierīču izmantošana un slikta izmantošana var kļūt par konflikta cēloni ģimenēs. Tomēr, arvien vairāk laika pavadot tiešsaistē, mainoties arī ģimenes dinamika. Būtiskie esot vienoties par pamatnoteikumiem, kā viņi var vislabāk orientēties digitālajā vidē. Turklāt esot svarīgi nopietni izturēties pret aizsardzību. Mohoļa iesaka instalēt integrētu mājas interneta drošības risinājumu visās ierīcēs, kas ir mājās. Tas esot jāpapildina ar vecāku kontroles programmatūru, kas var bloķēt piekļuvi nepiemērotām tīmekļa vietnēm vai lietotnēm un nepieļaut konfidenciālas informācijas izplatīšanu vai dzēšanu.

LETA / Foto: Shutterstock