Talsu CSDD Tehniskās apskates naktī pārbaudīts 201 auto
Tas ir gandrīz tik pat daudz cik vidēji divās darba dienās.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 14. augusts, 13:23

Talsu CSDD Tehniskās apskates naktī pārbaudīts 201 auto

Jauns.lv

Sestdien, 13.augustā Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Talsu tehniskās apskates stacijā pasākumā “Tehniskās apskates nakts” bezmaksas diagnostika tika veikta 201 automašīnai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas ir gandrīz  tik pat daudz cik vidēji divās darba dienās. Šis bija 2016.gada Tehniskās apskates nakts otrais pasākums; pirmais aizvadīts 29.jūlijā Gulbenē, savukārt nākamie notiks 20.augustā – Daugavpilī un 27.augustā – noslēdzošais pasākums būs Rīgā.

Talsos pārbaudīto automobiļu vidējais vecums bija 15 gadi, starp tiem vecākā auto izlaiduma gads – 1965.gada Moskvičs, bet jaunākais auto bija 2011. izlaiduma gada. Piecu gadu pieredze rāda, ka uz šiem pasākumiem pamatā tiek vesti auto, kas nav speciāli sagatavoti jeb “ikdienas auto”.  Diemžēl lielākā daļa no Talsos pārbaudītajiem transportlīdzekļiem (apmēram 80%) tika „izbrāķēti” jeb bija satiksmei nederīgi. Talsu tehniskās apskates darbinieki visvairāk izteica aizrādījumus par bojājumiem balstiekārtā, bremžu sistēmā un lukturos, bet 9 auto tika atklātas īpaši bīstamas problēmas.

Bez auto diagnostikas un tehniskās apskates pakalpojumiem, klientiem bija iespēja izmēģināt sajūtas auto apgāžamajā stendā, noskaidrot, kas ir divu promiļu reibuma brilles, izvietot ceļa zīmes krustojumos un pārbaudīt auto pirms braukšanas. Tie, kuri bija veikuši visas CSDD piedāvātās aktivitātes, piedalījās konkursā un laimēja ieejas biļetes uz Rīgas Motormuzeju. Kopumā šīs aktivitātes izmēģināja ap 300 interesentu.

Par Talsu tehniskās apskates darba rezultātiem

Talsos pērn tika pārbaudīti 28 611 automobiļu. Dienā Talsu tehniskās apskates stacija vidēji apkalpo 114 klientu. Ar pirmo reizi tehnisko apskati Talsos iziet 52% automobiļu (Latvijā šis rādītājs 2015. gadā bija 59%). Talsu tehniskās apskates stacijā 2015. gadā vairāk kā puse būtisko bojājumu konstatēti transportlīdzekļu bremžu sistēmas un gaismas ierīču darbībā (t.sk. nenoregulēti vai nedegošiem lukturi). Gandrīz piektdaļa bojājumu konstatēti balstiekārtā (palielinātas brīvkustības buksēs, sailentblokos, balstšarnīros). Pagājušajā gadā Talsu tehniskās apskates stacijā nepilnam simtam auto  konstatēja bīstamus bojājumus, kas tieši apdraud ceļu satiksmes drošību, tādēļ šiem transportlīdzekļiem tika liegts piedalīties ceļu satiksmē. Visvairāk bojājumi bija saistīti ar bremzēm un riepām.


Regīna Zommere/Foto: Zane Bitere/LETA, publicitātes

Tēmas