Būvuzņēmums plāno vērsties KNAB saistībā ar "Valsts nekustamo īpašumu" darbībām
Būvfirmas vadītājs ir neizpratnē, ka tikai trīs nedēļas pēc rakstiski noslēgtās vienošanās par izmaiņām līgumā par jauno darbu izpildes termiņu, pasūtītājs pēkšņi paziņoja par objekta pārņemšanu un līguma laušanu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 16. augusts, 18:01

Būvuzņēmums plāno vērsties KNAB saistībā ar "Valsts nekustamo īpašumu" darbībām

Jauns.lv

Būvfirma SIA „RBSSKALS Būvvadība” izvērtē iespēju vērsties ar iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) saistībā ar līguma vienpusēju laušanu par darbiem bijušajā Tabakas fabrikā kā arī VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) rīcību Rīgas pils Konventa pārbūves un restaurācijas darbu sakarā, kuros, kā uzskata būvfirmas vadītājs, VNĪ mērķis ir pārmaksāt vismaz divus miljonus eiro.

Tāpat SIA „RBSSKALS Būvvadība” izvērtē iespēju vērsties Konkurences padomē, lai tā veiktu pārbaudi par iespējamu neatļautu vienošanos VNĪ rīkotajos iepirkumos, aģentūrai LETA paziņojis būvuzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns. Uzņēmums par šiem jautājumiem ir vērsies arī pie finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS), lai viestu skaidrību par Finanšu ministrijas padotībā esošās VNĪ valdes darbībām un lēmumiem, kas var būtiski ietekmēt valsts budžetu.

VNĪ vaino būvfirmu grafika neievērošanā

VNĪ vienpusēji lauzis līgumu ar bijušās Tabakas fabrikas Miera ielā 58A pārbūves darbu veicēju SIA „RBSSKALS Būvvadība”. 11.augustā. VNĪ informēja, ka līdz šī gada 11.augustam uzņēmējs nav iesniedzis līgumsaistību izpildes garantiju. „VNĪ vienpusēji pārtrauca līgumattiecības ar būvnieku saistībā ar darbu izpildes termiņu neievērošanu. Būvobjekts ir noslēgts un tagad tajā strādās komisija, kas izvērtēs padarīto un vēl nepadarīto,” sacīja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

VNĪ, veicot regulāru objekta apsekojumu, ir konstatējis, ka pašreizējā būvdarbu izpilde atpaliek no līgumā noteiktā darbu izpildes grafika, tādējādi nenodrošinot būvdarbu pabeigšanu, pieņemšanu ekspluatācijā un nodošanu VNĪ līdz šī gada 30.novembrim. Patlaban VNĪ objektā tiek nodrošināta apsardze un, lai saglabātu un pasargātu objektu no trešo personu, laika un citu nelabvēlīgu apstākļu ietekmes, plānots veikt objekta konservāciju.

VNĪ radījis nepatiesu iespaidu par būvfirmu

Komentējot līguma laušanu, būvfirmas vadība norāda, ka VNĪ publiski pauž nepatiesu informāciju. „VNĪ publiskajā telpā rada nepatiesu iespaidu, ka SIA „RBSSKALS Būvvadība” būtu vainojama pie tā, ka Jaunais Rīgas teātris jauno sezonu nevar sākt bijušās Tabakas fabrikas telpās, Miera ielā 58A, kamēr īstais iemesls ir tieši VNĪ nespēja nodrošināt savlaicīgu projekta risinājumu. Jau vienošanās šā gada 17.maijā paredzēja 14.oktobri kā būvdarbu termiņu, ja maijā tiek iesniegti projekta risinājumi,” norādīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

  Būvfirma vaino VNĪ bezdarbībā

Kā apgalvo būvfirma, tas nav izdarīts, un tikai 2016. gada 21. jūlijā tika noslēgta vienošanās par izmaiņām līgumā, kas noteica veicamo darbu apjomu un izpildes termiņu līdz 2016. gada 30. Novembrim ar nosacījumu, ka VNĪ līdz 1. augustam pabeidz pārstrādātā projekta ekspertīzi un saskaņošanu, kas ir pasūtītāja atbildība. Pasūtītājs projekta risinājumu pārstrādi, to ekspertīzi un saskaņošanu nav veicis vēl šodien, taču 11. augustā, ar apsardzes firmu slēdza objektu un neielaida tajā SIA „RBSSKALS Būvvadības” darbiniekus.

Būvfirmas vadītājs ir neizpratnē, ka tikai trīs nedēļas pēc rakstiski noslēgtās vienošanās par izmaiņām līgumā par jauno darbu izpildes termiņu, pasūtītājs pēkšņi paziņoja par objekta pārņemšanu un līguma laušanu. „Mēs neredzam iemeslu, kāpēc mūsu un partneru tehnika un iekārtas ir iesaldētas būvobjektā, bez iespējas tām piekļūt, nemaz nerunājot par 90 darbiniekiem, kam ir liegtas darba iespējas,” portālam Delfi.lv paudis Māris Saukāns. „Būvdarbu laikā nekas neliecināja, ka VNĪ būtu neapmierināti ar projekta gaitu, kas varētu novest pie vienpersoniskas līguma laušanas, turklāt pēkšņi un prettiesiski pārņemot būvobjektu savā kontrolē,” aģentūrai LETA piebilst Saukāns. SIA „RBSSKALS Būvvadība” uzsver – lai realizētu projektu noteiktajos termiņos un Jaunajam Rīgas teātrim nodotu bijušās Tabakas fabrikas telpas līgumā paredzētajā laikā, ir nepieciešams nekavējoties atsākt būvdarbus. Uzņēmums pauž, ka VNĪ bezdarbības dēļ nav ievērots Ministru kabineta rīkojums, kas noteica, ka teātrim ir jāievācas telpās Miera ielā jau šī gada 1.jūlijā.

Projekta darbu kopējā līgumcena ir 1 999 590,27 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Tabakas fabrikas telpās izrādes tiks spēlētas trīs spēles laukumos – Lielajā zālē, kur paredzētas 234 skatītāju sēdvietas, Mazajā zāle ar 224 skatītāju sēdvietām un Kamerzālē, kur paredzētas 120 skatītāju sēdvietas.

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/Ieva Lūka/LETA