Valdība plāno LTV piešķirt 151 611 eiro raidījumu veidošanai par ēnu ekonomiku
Ar raidījumu starpniecību paredzēts veicināt vienu no Latvijas iedzīvotāju pamatpienākumiem - godprātīgu nodokļu nomaksu -, kā arī izskaidrot sabiedrībai, kādas sekas raisa ēnu ekonomika un izvairīšanās no nodokļu nomaksas gan personai individuālā līmenī, gan sabiedrībai un tās vajadzību nodrošināšanā kopumā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 19. augusts, 14:54

Valdība plāno LTV piešķirt 151 611 eiro raidījumu veidošanai par ēnu ekonomiku

Jauns.lv

Nākamnedēļ valdība lems par 151 611 eiro piešķiršanu Latvijas Televīzijai (LTV) raidījumu veidošanai par ēnu ekonomiku un aplokšņu algu problemātiku, liecina nākamnedēļ izskatīšanai valdības sēdē iesniegtais Finanšu ministrijas (FM) rīkojuma projekts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šā gada 21.jūlijā FM saņēma LTV vēstuli, kurā tiek lūgts finansējums 2016.gadam 151 611,24 eiro apmērā, lai veidotu raidījumus par ēnu ekonomiku un aplokšņu algu problemātiku. Minētajā vēstulē LTV norāda, ka būtu nepieciešams savā saturā pievērst vairāk uzmanības valsts nodokļu politikas un ekonomikas attīstības jautājumiem. 2016.gada rudens sezonā LTV piedāvā veidot papildu satura un komunikāciju programmu par pelēkās ekonomikas un aplokšņu algu problemātiku.

LTV aicina izvērtēt iespēju iekļaut minēto satura programmu 2016.gada sabiedriskajā pasūtījumā, paredzot tam nepieciešamo finansējumu.

FM budžeta programmā "Nozaru vadība un politikas plānošana" ir paredzēts finansējums jaunajai politikas iniciatīvai "Ar sabiedrības informēšanu saistītie pasākumi, lai skaidrotu nodokļu maksāšanas nepieciešamību un informētu, kādiem mērķiem tiek novirzīti samaksātie nodokļi". LTV pieprasītais finansējums būtu pieejams šajā pasākumā, kura mērķis ir FM sociāli informatīvās kampaņas īstenošana.

LTV priekšlikums sakrīt ar FM plānoto sociāli informatīvo kampaņu, kuras mērķis ir veicināt izpratni par nodokļu nomaksas nozīmi, vienkāršā un uzskatāmā veidā parādot, kāds ir katra iedzīvotāja un visas sabiedrības ieguvums no godprātīgas nodokļu nomaksas. Tās laikā tiktu skaidrots, kur paliek nodokļos samaksātā nauda, kādiem mērķiem tā tiek novirzīta un kādus labumus no tā gūst sabiedrība. Tāpat kampaņā būtu svarīgi atgādināt, kādas sekas raisa ēnu ekonomika un izvairīšanās no nodokļu nomaksas gan personai individuālā līmenī, gan sabiedrībai un tās vajadzību nodrošināšanā kopumā.

Ar raidījumu palīdzību plānots sekmēt FM nosprausto mērķi - mazināt ēnu ekonomikas apmēru Latvijā vismaz par vienu procentpunktu gadā, sasniedzot Eiropas vidējo līmeni līdz 2020.gadam. Paredzēts arī paaugstināt Latvijas sabiedrības izpratni un informētību par valsts budžeta līdzekļu izlietošanu, valsts budžeta izveidi un paaugstināt iedzīvotāju izpratni par godprātīgas nodokļu nomaksas nozīmīgumu valsts ilgtermiņa attīstībai.

FM norāda, ka ar raidījumu starpniecību paredzēts veicināt vienu no Latvijas iedzīvotāju pamatpienākumiem - godprātīgu nodokļu nomaksu -, kā arī izskaidrot sabiedrībai, kādas sekas raisa ēnu ekonomika un izvairīšanās no nodokļu nomaksas gan personai individuālā līmenī, gan sabiedrībai un tās vajadzību nodrošināšanā kopumā.

LTV komunikācijas speciāliste Agita Pudule skaidroja, ka darbs pie detalizēta satura plānojuma šobrīd ir procesā. "Varam teikt, ka galvenie satura virzieni būs rubrikas LTV Ziņu dienesta raidījumos LTV1 un LTV7, kas noslēgsies ar valsts mēroga diskusiju "Lielais jautājums"," sacīja Pudule. "Saturu plānots veidot kā integrētu satura un reklāmas kampaņu LTV ētera un sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv". Paralēli tam par šo tēmu ir plānots veidot dokumentālu filmu, kā arī saturu "lsm.lv", kas gan detalizēti sniegs informāciju, gan veicinās sabiedrības iesaisti ēnu ekonomikas jautājumu apzināšanā un diskusijā par tiem."

Jau ziņots, ka šā gada jūnijā tika apstiprināts Ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, kurā ir iekļauti 55 konkrēti uzdevumi. Galvenās "Valsts iestāžu darba plānā ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020.gadam" ietvertās izmaiņas skars tādas nozares kā būvniecība un transports, arī tirdzniecība un pakalpojumu sniegšana. Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi un starptautiskās labās prakses piemērus, plānā ir būtiski paplašināts to pasākumu apjoms, kas attiecas tieši uz šīm nozarēm. Tas arī sekmēs godīgu konkurenci šajās nozarēs, uzsver FM.

LETA / Foto: Evija Trifanova/ELTA

Tēmas