Finanšu ministre īsi pirms Koļegovas atsaukšanas apmeklējusi VID
Koļegova atteicās no kandidēšanas uz VID vadītājas amatu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 21. augusts, 21:35

Finanšu ministre īsi pirms Koļegovas atsaukšanas apmeklējusi VID

Jauns.lv

Tās piektdienas iesākumā, kad Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amata pretendente Inga Koļegova atsauca savu kandidatūru, bija vēl viens notikums, par kuru publiski gan nerunā. Turklāt, iespējams, bija ietekme uz Koļegovas paziņojumu pēcpusdienā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka dažas stundas pirms Koļegova atsauca savu kandidatūru, finanšu ministre Dana Reizniece Ozola (ZZS) apmeklēja VID. 

Tieši tobrīd bija aktuāls jautājums par Koļegovas deklarācijā minētajiem faktiem un tajā pieļautajām kļūdām. Iespējamās kļūdas skar lielas summas, tāpēc šādā gadījumā teorētiski būtu jāveic faktu pārbaude, lai lemtu par nepieciešamību uzsākt kriminālprocesu.

Uz jautājumu, vai ministre mēģinājusi ietekmēt VID darbiniekus, lai netiktu lemts par kriminālprocesu, Reizniece-Ozola atbild: “Tā nu gan nav taisnība, jo tas, ko vēlējos pārliecināties, man bija tikšanās ar Daci Pelēko, ar citiem VID darbiniekiem – vai ir iespējams nodrošināt objektīvu, neitrālu VID darbu un situācijas izvērtējumu.  Un tas bija pats svarīgākais.  To var apliecināt Pelēkā un citi.”

Dace Pelēkā raidījumam “de facto” saka: “Mēs visi protams apliecinājām gan gatavību strādāt, gan arī to, ka mēs joprojām esam profesionāļi, un ka mēs negribam un neiesaistāmies peripetijās par jebkuru no iespējamiem kandidātiem.”

Vēl pirms došanās pie VID vadības, Reizniece-Ozola satikās ar nesen no Muitas policijas pārcelto Finanšu policijas pārvaldes priekšnieku Ediju Ceipi. Kā šīs sarunas iemeslu viņa sauc vēlmi pārrunāt VID Iekšējā drošības daļas tālāku attīstību, taču nav saprotams, kādēļ tam vajadzēja atsevišķu tikšanos pirms sanāksmes ar VID vadību.

“Pārrunājām progresu Iekšējās drošības daļas neatkarības stiprināšanai, jo Ceipe vada šo darba grupu (..)  Man vajadzēja precīzus aprēķinus, lai budžeta veidošanā nepalaistu kaut ko garām.  Un, pārrunājot šos jautājumus mēs turpinājām ar Pelēkās kundzi,” saka Reizniece-Ozola.

Šobrīd Ceipes vadītā darba grupa kā vienu no variantiem jau piedāvā atteikties no būtiskām pārmaiņām Iekšējās drošības daļas pakļautībā un atstāt to apvienotās Nodokļu un muitas policijas sastāvā. Tūlīt pēc skandāliem, Iekšējo drošības daļu ierosināja nodot VID ģenerāldirektora uzraudzībā, lai stiprinātu tā neatkarību. Tagad iespējamo atkāpšanās variantu pamato ar papildus finansējuma nepieciešamību. Ministre apliecina, ka viņa šo variantu neatbalsta.

LTV raidījums "De facto"/Foto: Edijs Pālens/LETA