Latvijas Preses izdevēju asociācijas atklātā vēstule Danai Reizniecei-Ozolai
Finanšu ministre vēlas drukāto mediju pieejamībā ieviest jaunu principu, kas realitātē nozīmēs diskrimināciju pēc abonenta dzīvesvietas.
Bizness un ekonomika
2016. gada 22. augusts, 17:13

Latvijas Preses izdevēju asociācijas atklātā vēstule Danai Reizniecei-Ozolai

Jauns.lv

Latvijas Preses izdevēju asociācija (turpmāk – LPIA) izsaka satraukumu un neizpratni par finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas publiski pausto vēlmi izmainīt preses piegādes atbalsta principus - dalīt pēc satura Latvijas drukātos medijus atbalstāmajos un neatbalstāmajos. Ja tikts ieviests šāds princips, tad iedzīvotājiem būs liegta iespēja abonēt izvēlētos preses izdevumus uz vienādiem noteikumiem visas valsts teritorijā. Šāda pieeja jebkura informatīva avota klasificēšanā novestu pie lasītāju diskriminācijas pēc dzīves vietas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Republikas normatīvajos aktos nostiprinātā norma, kas nodrošina vienādus nosacījumus piegādāt presi visiem valsts iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, mūsuprāt, arī turpmāk valsts pārvaldei ir jārespektē.

LPIA uzskata par nepieņemamu mediju dalīšanu pēc informācijas veida vai valsts iedzīvotāju šķirošanu pēc dzīves vietas, jo tas pasliktinātu ārpus Rīgas un citu lielo apdzīvoto vietu dzīvojošo iespējas izvēlēties un lietot drukātos medijus.

Atgādinām, ka šā gada 17. augustā LR Satiksmes ministrs Uldis Augulis tikās ar LPIA un VAS “Latvijas Pasts” vadību un sarunās puses bija vienisprātis, ka līdz 2019. gada 31. decembrim ir jāsaglabā šobrīd noteiktais abonētās preses izdevumu piegādes kompensēšanas modelis, kas pēc būtības nodrošina preses pieejamību visiem lasītājiem, īpaši lauku reģionos.

VAS “Latvijas Pasts” ir vērsis uzmanību, ka vairs nesaņemot no valsts kompensāciju zaudējumu segšanai, ko rada abonēto preses izdevumu piegāde reģionos, preses abonētājiem šīs izmaksas būs jāsedz pilnā apmērā, tas radītu abonentu skaita krišanos. Tādējādi būtu apdraudēta preses izdevēju turpmākā darbība, rezultātā būtiski pasliktinātos sabiedrības informētība par valstī un novados notiekošajiem procesiem un aktualitātēm.

Guntars Kļavinskis. LPIA valdes priekšsēdētājs/Foto: Evija Trifanova/Ieva Čīka/LETA