"Maxima Latvija" sūrojas, ka Rīgā ir vislielākās problēmas atrast darbiniekus
Uzņēmumā cer ar laiku atteikties no skaidrās naudas, kas palīdzētu atrisināt kasieru trūkumu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 24. augusts, 11:20

"Maxima Latvija" sūrojas, ka Rīgā ir vislielākās problēmas atrast darbiniekus

Jauns.lv

Mazumtirgotājam "Maxima Latvija" visvairāk trūkst darbinieku Rīgas veikalos, pastāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka lielākās problēmas ar kasieru atrašanu ir Rīgā, tādēļ "Maxima Latvija" joprojām no reģioniem ved darbiniekus uz darbu galvaspilsētā. "Šogad gan mazāk nekā iepriekš. Šie darbinieki atzīst, ka tā ir iespēja piepelnīties. Viņi nav gatavi pārcelties uz dzīvi Rīgā, bet labprāt izmanto iespēju reizi mēnesī piepelnīties. Turklāt mēs nodrošinām gan transportu, gan kopmītnes, gan ēdināšanu," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Konkrētu vakanču skaitu viņš gan neminēja. "Cik kasieru ir, tik ir. Sevišķi lielo formātu veikalos var redzēt, ka ne visas kases ir aizpildītas, bet nav arī tāda pašmērķa, ka visās kasēs jāsēž cilvēkiem, jo cilvēku plūsma veikalos dažādās dienas stundās ir atšķirīga. Pēc gada varēsim vairāk pastāstīt, kādi ir rezultāti mūsu īstenotajiem projektiem šajā jomā," teica Vilcmeiers.

Viņš atzina, ka kopumā kadru mainība ir mazinājusies. "Kopumā tai ir tendence samazināties. Samazinājums ir līdz procentam gadā, es teiktu, ka tas ir ļoti pozitīvi," piebilda Vilcmeiers.

"Maxima Latvija" vadītājs stāstīja, ka kompānija ir sākusi vairākus projektus, lai optimizētu darbu veikalos. "Šie projekti ir ar mērķi samazināt darbinieku slodzi, padarīt plūsmas efektīvākas. Protams, būs jāiegulda darbinieku apmācībā un apkalpošanas kvalitātes uzlabošanā, bet, ja tas atvieglos darbu mūsu darbiniekiem, ticam, ka samazināsies kadru mainība. Ja ir saprotami pienākumi, mazāka slodze nekā ierasts un par to saņem vairāk, nevajadzētu būt iemesliem meklēt citu darbu. Mūsu projektiem vajadzētu būt pozitīvam efektam gan uz kadru mainību, gan vakanču skaitu," teica Vilcmeiers.

"Kasieri mums ir vieni no vērtīgākajiem kadriem. Ne katrs ir gatavs strādāt pie kases, jo, pirmkārt, ir jāmāk rēķināt un, otrkārt, ir jāuzņemas materiālā atbildība, un cilvēki bieži vien nevēlas uzņemties risku. Tāpēc mēs esam ieviesuši kases, kurās var norēķināties tikai ar bankas kartēm, un tas ir zināmā mērā atslogs, lai samazinātu kasieru trūkumu. Katru gadu pieaug norēķinu ar bankas kartēm īpatsvars, gribas cerēt, ka tuvākā vai tālākā nākotnē vispār atteiksimies no skaidras naudas, tas arī palīdzētu atrisināt kasieru trūkuma problēmu," klāstīja kompānijas vadītājs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2015.gadā "Maxima Latvija" strādāja ar 688,8 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 37,9% un bija 19,173 miljoni eiro.

"Maxima Latvija" ir mazumtirdzniecības tīkls, kam Latvijā 45 apdzīvotās vietās ir 150 veikalu. Uzņēmums ietilpst holdingā "Maxima Grupe", kas ir lielākais mazumtirdzniecības veikalu tīkls Baltijā. Tāpat "Maxima Latvija" ir arī internetveikals "e-maxima.lv" un divi loģistikas centri.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA