Ko tik latvieši neapdrošina! Lego klucīšus, spēļu automašīnas, podus un vannas... VIDEO
Latvieši aizvien biežāk apdrošina dīvainas lietas. Mūsu apdrošināšanas kompānijām nācies apdrošināt gan lego klucīšu un spēļu automobilīšus, gan vinila plates un pat klozetpodu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 1. septembris, 05:15

Ko tik latvieši neapdrošina! Lego klucīšus, spēļu automašīnas, podus un vannas... VIDEO

Jauns.lv

Ik pa laikam mūs izbrīna dīvainas lietas, ko apdrošināšanas kompānijās apdrošina ārzemju dīvainīši un slavenības. Bet arī latvieši nu vairs neatpaliek no aizokeāna ekscentriķiem. Pie mums ir apdrošinātas gan vinila plašu un lego klucīšu kolekcijas, gan lauvas izbāznis un pat pods.

Apdrošināti tiek arī materiāli ne īpaši vērtīgi priekšmeti. Šādā gadījumā apdrošinātājiem ir diezgan sarežģīti aprēķināt atlīdzības apmēru, vēsta LNT raidījums „900 sekundes”.

 „Praksē ir bijis gadījums, kad tiek apdrošināta „Lego” klucīšu kolekcija, un apdrošinājuma summa ir bijusi nedaudz vairāk par 7000 eiro. Kāds cilvēks apdrošinājis arī mazo spēļu automašīnu kolekciju,” stāsta BTA apdrošināšanas pārstāve.

Savukārt apdrošināšanas kompānijas „Balta” pārstāvis norāda, ka cilvēki izvēlējušies apdrošināt pat savu podu un vannu.

Ja pirms vairākiem gadiem tikai retais apdrošināja savus mīluļus, tad šobrīd tas kļūst arvien populārāks un pieejamāks pakalpojums. Apdrošināti tiek ne tikai mājdzīvnieki, bet arī eksotiskas medību trofejas. Tā pāris gadu atpakaļ lauvas izbāznis, ko kāds Latvijas iedzīvotājs bija nomedījis un atvedis no ārzemēm, tika apdrošināts par 3000 eiro.

Apdrošinātāji norāda, ka iemesli vēl samērā mazai interesei par neparastiem apdrošinājumiem Latvijā ir saistīti gan ar ekonomisko situāciju, gan ar to, ka iedzīvotāju zināšanas par apdrošināšanas iespējām nav tik plašas kā citur Eiropā.

„Latvijā cilvēku primāri interesē sava manta, nevis cilvēka paša veselība vai apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem. Primāri ir obligātā apdrošināšana automašīnai, un tad tiek domāts par īpašumu, bet tikai pēc tam mēs sākam domāt par sevi,” atzīst BTA pārstāve.

Tomēr latvieši vēl nav tik izdomas radoši un bailīgi kā ārzemnieki. Piemēram, ASV katrs piektais pāris, kurš nolēmis iestūrēt laulības ostā, dodas pie apdrošinātājiem, lai iegūtu polisi, kas kompensētu morālos un finansiālos zaudējumus, ja izredzētā vai izredzētās pārliecība ir sašķobījusies un kāzas tiek atceltas. Tāpat Amerikā ir mūķenes, kuras piemaksā savām apdrošināšanas polisēm, lai ar tām varētu segt bērna uzturēšanas izdevumus, ja nu viņas celibātā pēkšņi tiek pie savas atvases. Ir arī cilvēki, kuri apdrošinās pret citplanētiešu uzbrukumiem un slepkavnieciskiem spokiem. Savukārt savulaik amerikāņu dziedātājs Toms Džonss, kas tika uzskatīts par seksa simbolu, apdrošināja savu spalvām bagātīgi klāto krūtežu no „jebkāda veida bojājumiem”.

Par jaunākajām tendencēm Latvijas apdrošināšanas biznesā skatieties videosižetā.

Latvijā ļaudis aizvien biežāk apdrošina dīvainas lietas.


Kasjauns.lv/Foto: Vida Press, AFP/LETA, EPA/LETA/Video: LNT „900 sekundes”