Būtiskas izmaiņas administratīvo sodu apmaksā: nianses, kas jāzina šoferīšiem
Šoferi varēs maksāt pusi no soda, ja viņu pārkāpums atbildīs virknei kritēriju.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 2. septembris, 12:54

Būtiskas izmaiņas administratīvo sodu apmaksā: nianses, kas jāzina šoferīšiem

Jauns.lv

Lai arī ir stājušās spēkā izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ļaujot maksāt pusi no naudas soda tiem pārkāpējiem, kuri savu vainu atzīst, tomēr ceļu satiksmes jomā šo normu varēs piemērot vien atsevišķos gadījumos, Uzsver Valsts policijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Likuma izmaiņas paredz virkni nosacījumu, kad šo normu piemērot nevar: gadījums, kad ir kaut viens cietušais; par pārkāpumu paredzēts administratīvais arests; konstatē apstākļus, kas pastiprina personas atbildību pārkāpumā; tiek piemērota garantijas nauda; administratīvā pārkāpuma lieta izskatīta bez pārkāpēja klātbūtnes, tas ir, piemēram, ja pārkāpums fiksēts ar fotoradaru vai, ja pārkāpējs neierodas uz lietas izskatīšanu u.c. 

Policijā uzsver, ka likums paredz arī nosacījumu, ka, šo normu nevar piemērot arī tādā gadījumā, ja persona, kuru sauc pie administratīvās atbildības, gada laikā jau bijusi nosacīti daļēji atbrīvota no naudas soda samaksas. Jāpiebilst, ka lēmums par nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas zaudē spēku, ja administratīvi sodītā persona pārsūdz lēmumu par naudas soda uzlikšanu, skaidro likumsargi. 

Valsts policijā paskaidro, ka ceļu satiksmē šo normu reāli varēs piemērot vien atsevišķos gadījumos, kad nav izdarīti ceļu satiksmes drošībai bīstami pārkāpumi. 

"Tāpat būtiski atzīmēt, ka amatpersona jebkurā gadījumā izvērtēs administratīvā pārkāpuma apstākļus, pārkāpuma raksturu, pārkāpēja personību un citus apstākļus, kam ir nozīme lietā un tikai tad var lemt vai pārkāpējam var noteikt 15 dienu laikā samaksāt naudas sodu 50% apmērā. Gadījumā, ja pārkāpējs 15 dienu laikā sodu neatmaksā, tad sods būs jāmaksā pilnā apmērā," paskaidro policisti. 

Policijā arī vērš uzmanību, ka par nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas var lemt, tikai pieņemot lēmumu lietā, un tā neattiecas uz sodiem, kas piemēroti līdz šī gada pirmajam septembrim.

Kā atzīst normas virzītāji, šādas izmaiņas veiktas, lai veicinātu iestāžu un personu savstarpējo sadarbību, kā arī brīvprātīgu naudas soda izpildi. Šī norma attiecas uz jebkuru valsts iestādi, kura tiesīga piemērot administratīvo sodu, tostarp arī Valsts policiju.

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA