Lietus Eiropā nodarījis pamatīgu skādi alus miežiem
Eiropā spēcīgās lietavas samazinājušas alus miežu ražu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 3. septembris, 19:10

Lietus Eiropā nodarījis pamatīgu skādi alus miežiem

Jauns.lv

Eiropā šīs vasaras spēcīgās lietavas nodarījušas būtisku kaitējumu ziemas miežu ražai, turklāt cietusi arī miežu kvalitāte, kas nozīmē šīs kultūras cenas pieaugumu, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Francijā, kas ir lielākā miežu audzētāja, lietus dēļ novākta pēdējos piecos gados mazākā šīs kultūras raža, arī Vācijā raža samazinājusies par vairāk nekā 9%.

Miežu raža Francijā, pēc valsts ministrijas vērtējuma, salīdzinājumā ar pagājušo gadu saruks par 21% - līdz 10,2 miljoniem tonnu, bet Vācijā miežu raža, pēc lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas "Deutscher Raiffeisenverband" datiem, tā būs 8,8 miljoni tonnu.

Ziemas miežu zemā kvalitāte daudzās Eiropas valstīs nozīmē to, ka iesala ražotājiem nāksies vairāk iepirkt vasaras miežus. Savukārt ziemas mieži vienmēr ir bijuši lētāki un ļāvuši saglabāt arī iesala cenas zemākā līmenī, norāda eksperti.

"Miežu ražas kritums nav tikai franču, bet arī vāciešu problēma. Cenu kāpums miežiem smagi atsauksies uz alus darītavām. Citādi nemaz nevar būt, jo iesala ražošanai ir ļoti maza marža," atzinusi Vācijas alus iesala ražotāja "Avangard Malz".

Saskaņā ar portāla "graudiem.lv" datiem, sezonas sākumā miežu cena pakāpās no 190,5 eiro līdz 210,75 eiro par vienu tonnu, taču no 3.augusta tā sāka samazināties, un pagājušajā nedēļā tika fiksēta 201,5 eiro atzīme.

Tikmēr Latvijā alus miežu audzēšana industriālos apmēros nav izvērsta, bet lielākais graudkopības kooperatīvs "Latraps" aicinājis zemniekus to darīt, motivējot ar cenām un augstu kvalitāti salīdzinājumā ar ārvalstu konkurentiem. Pagaidām Latvijas tirgū dominē Lietuvā un Vācijā ražotais iesals.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tēmas