Bizness un ekonomika
2016. gada 11. septembris, 20:18

Aizdomas, ka bijusī Valsts zemes dienesta vadītāja lobējusi Ventspils pašvaldības intereses

Jauns.lv

Bijusī Valsts zemes dienesta (VZD) vadītāja Elita Baklāne-Ansberga, kura tagad strādā Ventspils domē, vēl valsts amata pilnvaru laikā centusies panākt, ka šajā Kurzemes pilsētā tiek uzcelts VZD arhīvs, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotā koncepcija, kas paredz par četriem miljoniem eiro Ventspilī uzbūvēt VZD arhīvu, šovasar izskatīta valsts sekretāru sanāksmē. Projektu apturējusi Finanšu ministrija un Pārresoru koordinācijas centrs, jo ieceres pamatojums esot balstīts kļūdainos aprēķinos, neatbilst valsts interesēm un ne VZD, ne TM šobrīd šādu projektu nevarot atļauties.

Pret šādu risinājumu iebilst arī citas pašvaldības, jo arī būtu gatavas atvēlēt zemi arhīva celšanai, taču tas viņām neesot jautāts, informē "Nekā personīga".

Koncepciju uz apspriešanu valdībā virzīja TM valsts sekretārs Raivis Kronbergs, kurš raidījumam apgalvojis, ka uzticējies Baklānei-Ansbergai un neesot zinājis, ka projekts ir pārāk dārgs un citas pašvaldības nav pietiekami aptaujātas.

"Viņa [Baklāne-Ansberga] ar šo projektu atnāca jūnijā, varbūt pat ātrāk, prezentēja, ka viņa ir izskatījusi visas iespējas un ka vienīgā iespēja ir Ventspils," raidījumam teica TM valsts sekretārs.

VZD vadītājas amatu Baklāne-Ansberga atstāja augustā, bet tagad ir Ventspils domes Ekonomikas nodaļas vadītāja. Viņa raidījumam noliegusi, ka amatu Ventspils domē būtu ieguvusi, pateicoties Ventspils interešu lobēšanai arhīva būvniecībā.

Baklāne-Ansberga tic, ka arhīva celšana Ventspilī esot viens no ļoti labiem variantiem. "Es nekādā gadījumā nevaru kaunēties par to, ka šis variants ir sagatavots," teica amatpersona.

Tomēr viņa atzina, ka "nav līdz galam korekti, ja es ļoti aktīvi lobēju šo jautājumu, jo tad uz mani skatās ar aizdomām".

Ventspils mērs Aivars Lembergs (ZZS) apgalvojis, ka neko nezina par procedūru, kā Ventspils tika izraudzīta par labāko vietu arhīva būvniecībai.

"Ventspils pašvaldība nekādus lēmumus šajā jautājumā nav pieņēmusi," raidījumam teica Lembergs, paužot neizpratni, kāpēc lai pašvaldība nepiedāvātu zemi, ja tāda ir pieejama.

Zemes gabalu, uz kura bijis iecerēts būvēt arhīvu, Ventspils dome gan tikai augustā par 98 000 eiro nopirkusi no nekustamo īpašumu uzņēmēja Alda Plauža. Kā apgalvo raidījums, darījums noticis tik steidzīgi, ka mākleris nav bijis informēts, ka zeme jau pārdota.

Tomēr pēc Baklānes-Ansbergas aiziešanas no VZD projektam arhīvu būvēt Ventspilī vairs neesot atbalsta. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) norādījis, ka "tas ir projekts, kuram nav dota zaļā gaisma". Savukārt jaunā VZD vadītāja Solvita Zvidriņa piebildusi, ka arhīva celšana ir tikai viens no projektiem, kas turklāt "nav tas degošākais".

Jau ziņots, ka Baklāne-Ansberga Rasnačam jūlija beigās iesniedza atlūgumu, savu lēmumu pamatojot ar personīgiem apstākļiem. Valdība pēc tam VZD vadītāja amatā iecēla līdzšinējo Veselības ministrijas valsts sekretāri Zvidriņu, kura darbu jaunajā amatā sāka 19.augustā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA