Bizness un ekonomika
2016. gada 14. septembris, 20:07

Vai tiešām PVD nīdē mazos uzņēmējus? Patiesība par šausmām Kauguru kafejnīcā

Jauns.lv

Kauguru kafejnīcā „Bez E”, kuras saimniece sūdzējās par nesamērīgām birokrātiskām prasībām, kuras novedušas pie tās slēgšanas, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis rupjus pārkāpumus: kūkas stāvēja blakus atkritumiem, produktiem bija notecējis derīguma termiņš un citus.

LTV raidījums „Panorāma” otrdien, 13. septembrī, pārraidīja sižetu par nelielu kafejnīcu „Bez E” Jūrmalā, Kauguros, kurā saimnieko kūku cepēja Rita Riteniece. Viņa klāstīja, ka valsts iestāžu prasības mazajam uzņēmējam viņu novedušas līdz bezspēcībai. Tādēļ viņa neizpildāmo prasību dēļ nolēmusi kafejnīcu slēgt.

Riteniece skaidroja, ka ar PVD inspektoriem viņai pirmās nesaprašanās radās picu dēļ – tās stāvēja siltā telpā aiz stikla, kas nebija pieļaujams, bet, ja maina aprakstu – tad drīkst. Otrs strīds bija par lapsenēm. Izrādās bija jāslēdz līgums ar insektu dezinfekcijas kantori. „Prasu – ko, viņi ar to līgumu 24 stundas diennaktī man tās lapsenes gaiņās? Tā taču nenotiek!”  sašutumu neslēpa Riteniece. Viņai nesamaksājama arī likās summa, kas būtu jāmaksā par āra terasītes saskaņošanu pašvaldības būvvaldē.

„Es nevienam neprasu žēlsirdības dāvanu, ļaujiet man strādāt! Es gribu strādāt, man patīk strādāt,” viņa sacīja. Kūku cepēja teicās nebeigt cept kūkas, bet gan izņemt individuālā komersanta licenci vai mājražotāja apliecību, lai tagad jau bijušajās kafejnīcas telpās izveidotu kūku cepšanas meistarklases.

Riteniece PVD prasības nosauca par „pilnīgu sviestu”. Savukārt PVD par „pilnīgu sviestu” sauc to, ko pārbaudes laikā 30. augustā ieraudzīja „Bez E” telpās. PVD pret kafejnīcu uzsācis administratīvo lietvedību un to skaidro šādi:

„Administratīvā lietvedība uzsākta tādēļ, ka kafejnīcā konstatēta ne vien elementāru higiēnas prasību neievērošana - netīras grīdas, darba virsmas, trauki, ventilācijas iekārta, bet arī nepareiza pārtikas produktu uzglabāšana - jēlprodukti un gatavie produkti uzglabāti vienuviet, gatavā produkcija – konditorejas izstrādājumi novietota blakus sadzīves atkritumiem, radot piesārņojuma risku, kā arī konstatēti produkti – siers, pīrādziņu gaļa, iesala ekstrakts un kanēlis ar beigušos derīguma termiņu. Konstatēti arī citi ar higiēnas prasību neievērošanu saistīti pārkāpumi”.

 

„Dienests parasti neuzsāk administratīvo lietvedību par tādām detaļām kā lapsenes vai picas, kuras uzņēmējai nav īsti skaidrs kā uzglabāt”, saka PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina, „Faktiski uzņēmumā tika konstatēti tikpat nopietni pārkāpumi kā SIA „Kindercatering”, kura darbības rezultātā nupat ar salmonelozi Rīgā saslimuši vairāku bērnudārzu bērni. Taču, ņemot vērā to, ka uzņēmēja atzina nepilnības un bija gatava tās operatīvi novērst, PVD pieņēma lēmumu neapturēt uzņēmuma darbību. Ļoti žēl, ka jaunai uzņēmējai ar savu konkrētu vīziju par to, kādā veidā tā vēlas darboties, ir pietrūcis drosmes, pacietības un vēlmes uzlabot elementāras lietas un turpināt darbu”.

PVD iesaka jaunajiem uzņēmējiem, kuriem ir vīzija, taču nav nekādu zināšanu par pārtikas drošumu un nekaitīgumu, pirms darbības uzsākšanas, izpētīt prasības, kādas būs jāievēro, un neskaidrību gadījumā vērsties PVD pēc konsultācijas.

„Ja uzņēmēja izpratne ir tāda, ka ar deratizācijas un dezinsekcijas firmu noslēgto līgumu jādauza lapsenes, nevis jānodrošina regulāra deratizācija un dezinsekcija vai, piemēram, darba apģērbs, ar kuru cep kūkas, tiek uzglabāts tualetē, tad tas, protams, ir indikators, ka uzņēmējam nav īsti skaidrs, ka runa nav tikai par skaisti noformētām, garšīgām kūkām, bet arī par elementāru higiēnas prasību ievērošanu pārtikas apritē, lai nepieļautu patērētāju saslimšanu, piemēram, ar leptospirozi, kuru pārnēsā grauzēji. Jaunajai uzņēmējai, kura, kā noprotams, vēlas turpināt darboties jau kā mājražotāja, būs jāpilda tieši tādas pašas pārtikas drošuma un nekaitīguma prasības kā strādājot kafejnīcā, tādēļ PVD ieteiktu nepieņemt straujus un radikālus lēmumus, bet atnākt uz konsultāciju PVD vai apmeklēt kādus kursus par minimālajam higiēnas prasībām pārtikas apritē, sakārtot savu darbību un turpināt strādāt”, saka Šubina.

Pilnīgs sviests Jūrmalas kūkotavā „Bez E” Kasjauns.lv/Foto: PVD/Video: LTV „Panorāma”