Izdomāts veids, kā cīnīties ar ēnu ekonomiku būvniecībā
Tipveida līgumu piemērošana būtu obligāta publiskos iepirkumos.
Bizness un ekonomika
2016. gada 18. septembris, 12:18

Izdomāts veids, kā cīnīties ar ēnu ekonomiku būvniecībā

Jauns.lv

Ēnu ekonomikas apkarošanai būvniecībā ieviesīs tipveida līgumus, paredz Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi Būvniecības likumā, kas iesniegti izskatīšanai valdībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

EM skaidro, ka patlaban būvniecības nozarē nav noteikts saistošs tipveida līgums. Būvniecības procesa dalībnieku savstarpējo saistību regulēšanai izmanto pieejamos tipveida līgumu paraugus vai katrā konkrētā gadījumā izstrādā jaunu līguma projektu, vadoties pēc iepriekšējās pieredzes.

Par esošajiem tipveida līguma paraugiem, piemēram, Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas tipveida līgumiem jeb FIDIC līgumiem, būtu jānorāda, ka tie ir izmantojami, tomēr arī tajos, lai saskaņotu tos ar spēkā esošo regulējumu, ir nepieciešams veikt precizējumus. Tas katram pasūtītājam atsevišķi rada izmaksas. Turklāt ne vienmēr, lai novērstu iespējamas strīdus situācijas un mazinātu iespējamos riskus, pasūtītājam var būt pietiekoša iepriekšējā pieredze. Tas izskaidrojams ar to, ka ne visi pasūtītāji regulāri slēdz būvniecības pakalpojumu līgumus savas darbības nodrošināšanai.

Lai sekmētu kvalitatīva pakalpojuma saņemšanu, būtu nepieciešams radīt tipveida līgumus, kuros būtu apvienota labākā prakse un līdzsvarotas pušu savstarpējās tiesības. Tipveida līgumu piemērošana būtu obligāta publiskos iepirkumos. Šāds pasākums mazinātu strīdus būvniecības procesa dalībnieku starpā un sekmētu būvniecības procesa paredzamību.

Vienlaikus EM norāda, ka ar tipveida līgumiem netiek saprasti tikai tipveida līguma noteikumi, bet arī tipveida tehniskās specifikācijas, lai pasūtītājam atvieglotu iecerēta būvniecības pakalpojuma pasūtīšanu. Tieši atbilstoša un pietiekama pakalpojuma tehniskā specifikācija ir viens no priekšnoteikumiem, lai darbu izpildes rezultāts atbilstu pasūtītāja vēlmēm, - piemēram, nepietiekami detalizēta projektēšanas tehniskā specifikācija var būt par pamatu neparedzētām izmaksām būvdarbu stadijā.

Valdības pārstāvju - Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) - šopavasar parakstītais sadarbības memorands ar Latvijas Būvuzņēmēju partnerību paredz ieviest būvniecības nozarē tipveida līgumus.

Iepriekš Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka tipveida līgumu ieviešana būvniecības nozarē ir viens no ēnu ekonomikas apkarošanas plānā iekļautajiem pasākumiem.

"Redzam, ka tipveida līgumus ir iespējams ieviest ja ne šogad, tad nākamgad. Tas būtu ļoti nozīmīgs faktors, kas ļautu būvniecības nozarē iedibināt tradīcijas, kuros gadījumos var prasīt termiņa pagarinājumu un kuros nevar, kas notiek tad, ja būvniecības laikā projekts mainās, kādā veidā tiek saskaņotas cenas izmaiņas, ja tiek mainīts projekts, kādā veidā un kad ir jāveic ieturējuma naudas izmaksas, kā arī daudzos citos jautājumos. Tipveida līgums ļautu uzņēmējiem paredzēt un prognozēt to, ko viņi var sagaidīt no valsts, jo patlaban valsts bieži vien kā stiprākais partneris izmanto savas dominējošās pozīcijas. Nav svarīgi, vai tie būtu FIDIC vai kādi citi standartizēti līgumi, mēs aicinātu tos šogad izvērtēt un vienoties - kurš ir tas tipveida līgums, kuru izvēlas Latvija," sacīja Fromane.

"Tipveida līgums ļautu valstij samazināt birokrātisko aparātu, jo tad tik daudziem valsts darbiniekiem nebūtu jāiesaistās katra atsevišķa līguma sagatavošanā. Tāpat uzņēmumiem nebūtu katrā iepirkumā jāvērtē juridiskie riski, tas visus nostādītu vienotā situācijā, padarītu daudz skaidrākas un vienlīdzīgākas attiecības starp līgumslēdzējiem partneriem. Tipveida līgumi ievērojami uzlabotu biznesa vides prognozējamību un sakārtotību," norādīja Fromane.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA