Padomi, kas ļaus iekārtot lielisku interjeru tavā dzīvoklī
Bizness un ekonomika
2016. gada 21. septembris, 16:16

Padomi, kas ļaus iekārtot lielisku interjeru tavā dzīvoklī

Jauns.lv

Mājoklis, neatkarīgi no tā, vai dzīvojam mājā vai dzīvoklī, ir vieta, kur vēlamies justies labi, ērti un mājīgi. Tieši tāpēc arī savu dzīves vidi vēlamies iekārtot pēc iespējas atbilstošāk savai gaumei, vēlmēm un izpratnei par to, kas tad īsti būs ērti. Protams, var noalgot dizaineri, kas palīdz atrast vajadzīgos risinājumus, piedāvā iespējas, tomēr lielākajai daļai šādu papildus līdzekļu nav – jau tā atvēlēts saprātīgs budžets mājokļa vai kādas specifiskas telpas iekārtošanai. Tāpēc jāiekārto savas dzīvojamās telpas interjers pašam – radot idejas, iztēlojoties kā un kur katra mēbele labāk iederēsies un kā izskatīsies ērtāk, būs lielāka mājīguma un komfortuma sajūta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sākot domāt par funkcionālu un ērtu iekārtojumu, varam iedalīt dzīvojamo telpu zonās. Protams, vienmēr būs paredzēta telpa ēdiena gatavošanai, viesu uzņemšanai, higiēnas un skaistuma procedūrām un miegam un atpūtai. Reizēm viesu uzņemšanas telpu mēdzam apvienot ar atpūtas telpu – viss atkarīgs no tā, cik plašs ir mājoklis, tomēr zonas vajadzētu nodalīt, vismaz prātā domājot. Protams, telpu funkcionālās plānošanas vienkāršākais veids varētu būt atsevišķas telpas atdalīšana katrai dzīves funkcijai. Tomēr mazgabarīta dzīvokļos tas ne vienmēr ir iespējams. Un atkarībā no tā kā plānojam telpu izmantot, mainās tās piepildījums ar mēbelēm, priekšmetiem, apgaismojuma principiem, krāsu risinājumiem un materiālu izvēli.

Piemēram - viesistaba ir viena no daudzfunkcionālākajām telpām. Tajā notiek ikdienas darbības, saskarsme mājoklī dzīvojošajiem, komunikācija, izklaide un arī atpūta. Šajā telpā tiek uzņemti viesi, skatītas filmas, klausīta mūzika. Bieži vien tieši šajā telpā izvēlamies lasīt grāmatu, atpūsties, pastrādāt, arī pagulēt, ja dīvāns ir ērts. Tomēr galvenais viesistabas mērķis ir atpūta un saskarsme. Tādējādi arī mēbeļu izkārtojumam vajadzētu nodrošināt iespēju realizēt šīs pamatfunkcijas. Viesistabu iekārtojot nepieciešams padomāt par tā saucamo jēdzienisko telpas centru. Apkārt centram tad arī tiek veidots mēbeļu kompozicionāls risinājums. Izvietojot mēbeles viesistabā, jāņem vērā to izmērus un optimālus attālumus starp priekšmetiem.

Tiesa, parasti viss sākas no priekšnama – pirmās telpas, kur nonākam, kad ieejam mājoklī. Mūsdienu pilsētu dzīvokļos tieši priekšnams ir viena no problemātiskajām zonām mājoklī. Reti kad priekšnamā pietiek vietas pašām elementārākajām lietām, kur nu vēl lai nedaudz izvērstos radošumā un iztēlē. Priekšnams ir lieliska bufera zona starp dzīvojamajām telpām un ielu vai āra koridori (tepju telpu). Turklāt priekšnams galvenokārt kalpo par virsdrēbju un apavu glabāšanas vietu. Priekšnamā noteikti atrodas skapis vai vismaz rinda pakaramo āķu, kur glabājas apģērbs. Tāpat, ja priekšnamā ir vairāk vietas, jo īpaši skapim un plauktiem, tur var glabāties sporta inventārs, sadzīves ķīmija un aprīkojums telpu uzkopšanai, piemēram, putekļsūcējs. Itin bieži priekšnamā novieto telefonu vai domofonu. Praktiski ļoti vajadzīgs priekšnama atribūts ir spogulis ar kumodi vai skapīti. Šī vieta kalpo sevis sakopšanai pirms iziešanas no mājām, kā arī par vietu, kur var nolikt atslēgas un somu pēc pārnākšanas mājup.

Ļoti bieži priekšnams ir mezgls, kas savieno citas telpas, tādēļ no priekšnama var iziet vairākas durvis. Šeit ir svarīgi atcerēties, ka durvīm jābūt saskaņotām savā starpā ar stilu, krāsu un apdares materiāliem. Reizēm, lai ietaupītu vietu mājoklī, priekšnamā tiek novietots antresols ilglaicīgai lietu glabāšanai. Antresols vizuāli samazina griestu līmeni un var radīt nospiedošu sajūtu. Tieši šo pašu iemeslu dēļ ar īpašu piesardzību tos jāizmanto mazgabarīta priekšnamos.

Atsevišķa ēdamistaba mūsdienu mājokļos ir reti sastopama telpa, visbiežāk tā ir apvienota ar virtuvi – sava zona gatavošanai, sava ēdiena baudīšanai. Virtuvē ēšanas zonas centrs ir pavisam vienkāršs – galds ar krēsliem – kur sēdēt un uz kā uzlikt šķīvjus un krūzītes. Galda izmērs un krēslu skaits jau būs atkarīgs no ģimenes sastāva, viesu plānotā daudzuma, kā arī no atvēlētās virtuves telpas daļas izmēriem. Tiesa, ap galdu vajadzētu atvēlēt pietiekami daudz vietas sēdošiem cilvēkiem, kā arī vismaz nedaudz brīvai telpai apkārt. Apgaismojums šajā zonā parasti ir klasisks – apgaismes ķermeņa novietošana tieši virs galda. Vai arī, ja virtuve ir neliela, var aprobežoties ar vienu spožāku gaismas ķermeni visai telpai – centrā.  

Reklāmas raksts sadarbībā ar 220.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas