Notiekošais Centrāltirgū ir organizētā noziedzība. Tirgotāju "mafija" veikli aptinusi ap pirkstu pat ministru
Pirms pārbaudēm pēkšņi tirdzniecības vietas kļūst tukšas un tiek aizklātas ar lupatām.
Bizness un ekonomika
2016. gada 22. septembris, 14:26

Notiekošais Centrāltirgū ir organizētā noziedzība. Tirgotāju "mafija" veikli aptinusi ap pirkstu pat ministru

Jauns.lv

Notiekošais Rīgas Centrāltirgū ir organizēta noziedzība un gan Pārtikas un veterinārais dienests, (PVD) gan Valsts ieņēmumu dienests (VID), rīkojot reidus Centrāltirgū, tikai cīnās ar sekām, komentējot žurnālistu aktualizēto situāciju Rīgas Centrāltirgū, sacīja bijusī VID vadītāja un tagadējā SIA "Rīgas viļņi" izpilddirektore Ināra Pētersone. 

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Latvijas Televīzijas raidījumā "Tiešā Runa" pastāstīja, kā reiz Centrāltirgū arī viņu kopā ar atbildīgo iestāžu inspektoriem "aptina ap pirkstu" - Dūklavs kopīgi ar VID un PVD inspektoriem, kā arī Valsts policijas darbiniekiem, sešos no rīta devās iepriekš neizziņotā reidā uz Centrāltirgu, kur atklāja, ka 60% tirgotāju busiņu bija ciet, stendi bija apklāti ar drēbi un neviena tirgotāja uz vietas nebija. Kad vaicāja kādam pārdevējam, kur palikuši kolēģi, visi raustīja plecus. 

Dūklavs sacīja, ka tas bija zemeņu laiks, tāpēc teorētiski uz vietas bija jābūt daudz tirgotājiem. "Tad es vienojos ar PVD ģenerāldirektoru, lai aizbrauc pēcpusdienā. Tad vairāk nekā piecas tonnas atradās bez dokumentiem, bez izcelsmes un tā tālāk," sacīja Dūklavs, atzīstot, ka Centrāltirgū darbojas labi organizēta sistēma par apziņošanu. Par šo reidu vienošanās starp iestādēm tika veikta vien dienu iepriekš, tas nebija izziņots un pat tika lūgts pieaicināt PVD inspektorus ne no Rīgas, taču vienalga visi zināja. 

Ministrs, vaicāts, vai Zemkopības ministrija (ZM) vispār uztraucas par šo problēmu, sacīja, ka šīs shēmas nodara ļaunumu mūsu pašu lauksaimniekiem, jo vietējā produkcija tiek pārdota mazāk, tiek nodarīts ļaunums pircējam, kurš tiek krāpts par produkta izcelsim un, visbeidzot, tiek palaisti garām nodokļi. 

Tikmēr bijusī VID vadītāja Pētersone norādīja, ka ir absurds aizrādīt VID vai PVD par nekā nedarīšanu, jo problēma ir daudz fundamentālāka. Pētersone norādīja, ka piecu gadu laikā nekas nav mainījies, lai gan vairākkārt ir rīkotas sanāksmes, darba grupas, kur tika pārrunātas identificētās problēmas un iespējamie risinājumi. 

Viņa sacīja, ka VID un PVD šobrīd cīnās ar sekām un vienalga, noplūst vai nenoplūst informācija par gaidāmo pārbaudi, tik un tā viens inspektoru pāris var pārbaudīt tikai vienu tirdzniecības vietu, jo pēc tam informācija tāpat būs aizgājusi tālāk. 

"Tad parādās šīs aizklātās un tukšās ķerras, kur [saimnieki] aizmūk, tad ir bezsaimnieka manta, tad ir jādomā VID un PVD, ko ar to darīt, tad meklējam vai nu Zooloģisko dārzu. Iepriekš ņēma bērnu nami, sociālās mājas, taču šobrīd vairs tas neiet cauri. Rodas vēl virkne problēmu," sacīja Pētersone. 

"Mums nevajag cīnīties ar sekām, mēs runājam par organizētu noziedzību. Organizēta noziedzība, tie ir ekonomiskie noziegumi, tā ir Ekonomiskā policija," norādīja Pētersone, atklājot - jau senāk tika runāts, ka iestādēm "jāmet kauliņi kopā", taču viss atdūrās pret to, ka Ekonomikas policijā visā valstī šajā jomā strādā pieci vai seši cilvēki. Dūklava aktivitātes rezultātā toreiz tika pieslēgti vēl trīs vai četri darbinieki, tomēr tie nav apjomi, ar kuriem cīnīties pret organizēto noziedzību, uzsver Pētersone. 

Jau vēstīts, ka LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" atkal aktualizēja situāciju ar masveida pircēju krāpšanu Rīgas centrāltirgū - izmantojot Latvijas zemnieku saimniecību izkārtnes un uzdodot to par Latvijā audzētu produkciju, tiek pārdotas gan poļu zemenes, gan avenes, tomāti. 

Lūk, uzskatāmākās trīs epizodes

Maija beigās kādā tirgus stendā jaunieši pārdod Latvijas zemenes par 16 līdz 18 eiro kilogramā, zemenes no Polijas tajā pašā laikā maksā aptuveni 4 eiro. Jaunieši apgalvo, ka tās nākušas no Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Mācību un pētījumu saimniecības, kas atrodoties Vecaucē. 

Pārbaudot šo informāciju uz vietas, žurnālisti secinājuši, ka šajā vietā zemenes gan tiek audzētas, bet vēl nav gatavas, ko apliecināja arī LLU pārstāvji: “Meli, meli, tāpēc, ka šodien tikai pirmo dienu uzejam uz lauka un sākam lasīt pirmās zemenes.”

Krāpšanās notiek arī ar tomātu izcelsmi. Tā, piemēram, viena no redzamākajām saimniecībām, kas pārdod it kā pašaudzētus tomātus, ir “Skursteņi” no Jelgavas novada, kas plaši reklamēti arī Rīgas centrāltirgus mājas lapā. Pārbaudot uz vietas, no tomātiem ne miņas, un arī pašā saimniecībā apgalvo - “mēs neaudzējam tomātus.”

Savukārt, tuvojoties rudenim, krāpšana notiek arī ar rudens avenēm, kas masveidā nākušas no Polijas, bet tirgū jau pārvēršas par Latvijas avenēm. Piemēram, Nakts tirgū, nopērkamas Daigas Meires audzētas avenes, kas, kā vēsta uzraksts, nākušas no Carnikavas novada “Jaunlauriem.” 

Uz vietas gan atrodama tikai lepna savrupmāja ar piemājas dārzu, bez nevienas avenes. Jau vēlāk, pēc žurnālistu intereses, saimniece gan apgalvo, ka avenes tomēr nav no Jaunlauriem, bet no zemnieku saimniecības “Oši” Tukuma novadā, bet arī tur, izrādās, avenes neviens neaudzē.

Valsts policija tiek pie sešiem aizdomās turētajiem.

Tikmēr Valsts policija šonedēļ nāca klajā ar paziņojumu, ka ir sākts kriminālprocess pret vairākām personām, kurus tur aizdomās par grāmatvedības dokumentu slēpšanu un viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Pašlaik izmeklēšanā ir noskaidrots, ka uzņēmums, kas nodarbojās ar Polijas augļu un dārzeņu importu, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, ilgstošā laika periodā veica grāmatvedības dokumentu viltošanu.

Uzņēmuma darbinieki, viltojot grāmatvedības dokumentus, tajos norādīja būtiski samazinātu importēto dārzeņu un augļu daudzumu, kā arī samazināja piegādātās produkcijas cenu.

“Veicot dokumentu viltošanu, uzņēmums gada laikā Latvijā realizēja grāmatvedības dokumentos neuzskaitītu produkciju vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, un šo peļņu attiecīgi sadalīja savā starpā noziegumā iesaistītās personas,” norāda Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs.

“Policija turpina izmeklēšanu un pašlaik mums ir izdevies noskaidrot jau sešas personas, kuras tiek turētas aizdomās par dalību minētajā noziegumā,” saka Sozinovs.

Šobrīd kriminālprocess uzsākts par uzņēmumam likumos noteikto grāmatvedības dokumentu viltošanu, kas radījis būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm un izdarīts mantkārīgā nolūkā, taču kriminālprocesa ietvaros tiks izmeklēts arī jautājums par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā.

Izmeklēšanas ietvaros tika veiktas arī vairākas kratīšanas uzņēmuma komercdarbības veikšanas vietās un iesaistīto personu dzīvesvietās.

Kratīšanās tika izņemts liels apjoms viltotu grāmatvedības dokumentu, elektronisko datu nesēju, kā arī citi izmeklēšanai nozīmīgi pierādījumi.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA, ekrānuzņēmums no LTV