Bizness un ekonomika
2016. gada 22. septembris, 19:02

Ziņojums: Latvijā 26% mazo un vidējo uzņēmumu finansiālā situācija ir ļoti slikta

Jauns.lv

Latvijā mazo un vidējo uzņēmumu sektorā 26% kompāniju finansiālā situācija ir ļoti slikta un nākamo 12 mēnešu laikā uzņēmumiem paredzamas lielas grūtības norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, liecina kredītinformācijas pakalpojumu sniedzējas AS "Kredītinformācijas birojs" dati.

Turklāt 1,5% no šiem uzņēmumiem varētu bankrotēt gada laikā, paziņojumā medijiem informē "Kredītinformācijas biroja" komercdirektors Intars Miķelsons.

Vienlaikus 47% mazo un vidējo uzņēmumu kredītreitings ir izcils, ļoti labs vai labs, kas nozīmē, ka tuvāko 12 mēnešu laikā finansiālas grūtības tiem nav paredzamas.

Savukārt vidējo un lielo uzņēmumu sektorā uz maksātnespējas sliekšņa ir 12% uzņēmumu, un gandrīz 1% no tiem varētu bankrotēt gada laikā, bet teicams kredītreitings ir 63% kompāniju.

Kopumā no vairāk nekā 60 000 Latvijas uzņēmumu pusei finansiālā situācija ir stabila.

Šodien 10 000 Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu elektroniski saņēma sava uzņēmuma kredītreitinga atskaites. Iniciatīvas mērķis ir iepazīstināt biznesa vadītājus ar informāciju, kāda par uzņēmumu pieejama citiem tirgus dalībniekiem un no kuras atkarīga ne tikai uzņēmuma reputācija, bet arī kreditēšanas iespējas un nosacījumi.

Uzņēmuma kredītreitinga rādītājs prognozē iespēju veiksmīgi norēķināties ar saviem piegādātājiem turpmāko 12 mēnešu laikā. Kredītreitinga aprēķina pamatā ir "Kredītinformācijas biroja" sistēmas dalībnieku sniegtie dati par savu klientu maksājumu disciplīnu un Uzņēmumu reģistra dati.

Uzņēmuma kredītspēja tiek analizēta, piesaistot jaunus finanšu avotus, un vērtēšana notiek ne tikai kredītiestādēs. Uzņēmumi, kuri piegādā preces vai sniedz pakalpojumus ar pēcapmaksu, gandrīz visos gadījumos vērtē savus pašreizējos un it īpaši jaunos sadarbības partnerus. Līdz šim uzņēmumu pilnvērtīgas izvērtēšanas iespējas bija ierobežotas nepilnīgas informācijas apmaiņas un pieejamības dēļ, atzīmē "Kredītinformācijas birojs".

"Kredītinformācijas biroja" dibinātāji ir Vācijas "Creditinfo International GmbH", kā arī "ABLV Bank", banka "Citadele", "DNB banka", "Nordea Bank", "SEB banka" un "Swedbank".

'Kredītinformācijas birojs" Uzņēmumu reģistrā iegrāmatots 2013.gada maijā. 2015.gada septembrī "Kredītinformācijas birojs" kā pirmais uzņēmums Latvijā saņēma kredītinformācijas biroja licenci no Datu valsts inspekcijas.

"Kredītinformācijas birojs" 2015.gadu noslēdza ar 453 941 eiro zaudējumiem, teikts "Firmas.lv" datubāzē pieejamā uzņēmuma pagājušā gada finanšu pārskatā.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA