Numismāti sašutuši: trešdaļu jauno monētu par labu cenu nopērk miljonārs
Uzņēmējs, šķiet, pasūtījis sev „rotaļlietu” monētas formā. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs sumina idejas autoru – būvuzņēmēju Armandu Garkānu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 26. septembris, 06:28

Numismāti sašutuši: trešdaļu jauno monētu par labu cenu nopērk miljonārs

Jauns.lv

Kamēr kolekcionāri sāka jau četros no rīta ieņemt rindu pēc jaunās Latvijas 5 eiro sudraba monētas „Nacionālais uzņēmējs”, būvuzņēmuma „Arčers” līdzīpašnieks Armands Garkāns nopircis uzreiz tūkstoti un par izdevīgu cenu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Bankas kasēs jau izpirktās monētas cena bija 67 eiro. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai bija atvēlētas 1500 monētas, tūkstotis no tām atvēlēts Garkānam – par Latvijas Bankas vairumtirdzniecības cenu, 60 eiro par monētu, vēsta portāls Rus.lsm.lv. Pārējiem – rindas kārtībā 1500 monētu un tikai pa vienai „uz degunu”. Tirgus cena sludinājumos tagad sasniedz 220 līdz pat 1000 eiro.

Dāvanas uz desmit gadiem

Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš skaidro, ka Garkāns bijis monētas idejas autors, tāpēc arī viņam dota iespēja iegādāties 1000 jauno monētu, par tādu pašu cenu, kā kamera nopirka no Latvijas Bankas. Turklāt vajadzējis garantēt, ka daļu monētu atpirks ar garantiju, bet citu gribētāju neesot bijis.

Monētas cena ir krietni pieaugusi, tomēr Endziņš uzsver, ka runa nav par biznesu: “Mēs savas monētas izmantosim kā korporatīvās dāvanas un balvas turpmākos desmit gadus. Tas mums nav biznesa projekts.”

Arī firmā „Arčers” portāls Rus.lsm.lv informēts, ka Garkāns monētas dāvinās saviem biznesa partneriem un darbiniekiem, turklāt nākamgad uzņēmums svinēs 25 gadu jubileju.

Numismāti sašutuši

Tikmēr ierindas kolekcionāri ir sarūgtināti. „Rīgas Numismātikas salona” īpašnieks Madis Gerbaševskis paudis: “Šķiet, mums ir divu veidu uzņēmēji. Viens ir labais un ietekmīgais, kurš var iedarbināt savus sakarus un nopirkt tūkstoti monētu. Bet visiem pārējiem uzņēmējiem kā baram jāstāv rindā pēc vienas monētas no agra rīta tikai tāpēc, ka viņi nav kompānijas „Arčers” partneri.”

Turklāt daudzi stāvēja velti – septiņos no rīta visi rindas numuri pie Latvijas Bankas kasēm bija izņemti. Gerbaševskis ir izbrīnīts, kāpēc izkalts tikai 3000 monētu, ja Latvijā ir daudz vairāk uzņēmēju, kas arī labprāt iegādātos tādu dāvanu saviem sadarbības partneriem.

Piemēram, pasaku sērijā izlaistā, par 2015. gada monētu atzītie sudraba 5 eiro „Pieci kaķi” izlaisti 10 000 lielā tirāžā.

Banka sola tikt skaidrībā

Cits monētu tirgotājs, kurš vēlējies palikt anonīms, ir vēl skarbāks un aicina Latvijas Banku nokaunēties: “Izskatās tā, it kā Latvijas Banka sākusi kalt monētas pēc pasūtījuma, kā to sen praktizē dažādas banānu republikas, kā Palau un Niue. Tur sen izlaiž jebkādas monētas, kādas pasūtīs lielās tirdzniecības kompānijas.”

Pēc šā numismāta vārdiem, tas ir “maskēts privātais pasūtījums” – viens cilvēks ar Latvijas Bankas starpniecību pasūtījis valstij sev „rotaļlietu” ļoti mazā tirāžā.

Latvijas Bankā neko nezina par Garkāna izdevīgo pirkumu. “Pēc mūsu informācijas, Tirdzniecības un rūpniecības kamerai vajadzēja izmantot šīs monētas reprezentācijas nolūkiem,” Rus.lsm.lv teic Monētu nodaļas vadītāja Ieva Bela. “Mēģināsim tikt skaidrībā. Un, ja šī informācija atbilst patiesībai, uzdosim jautājumus LTRK, kāpēc viņi tā ir rīkojušies. Mums pašiem tas ir tikpat interesanti kā jums!”


„Kas Jauns Avīze”/Foto: Edijs Pālens/LETA