Starptautiskais Valūtas fonds šogad Latvijas IKP pieaugumu prognozē 2,5% apmērā. INFOGRAFIKA
Inflācija Latvijā šogad prognozēta 0,2% apmērā, bet nākamgad tā tiek lēsta 1,7% apmērā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 4. oktobris, 17:56

Starptautiskais Valūtas fonds šogad Latvijas IKP pieaugumu prognozē 2,5% apmērā. INFOGRAFIKA

Jauns.lv

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozē, ka šogad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielināsies par 2,5%, bet nākamgad ekonomikas kopapmērs pieaugs par 3,4%.

Šādas prognozes SVF ir iekļāvis savā jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook"), kas publiskots otrdien.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 3,2% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,6% apmērā. Savukārt maijā, sniedzot atsevišķu pārskata ziņojumu par Latviju, SVF prognozēja, ka šogad Latvijas IKP pieaugs par 2,5%.

Inflācija Latvijā šogad prognozēta 0,2% apmērā, bet nākamgad tā tiek lēsta 1,7% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 9,4% šogad un 9,2% nākamgad, bet kārtējo maksājumu konta deficīts pieaugs līdz 2,0% no IKP šogad, bet nākamgad samazināsies līdz 1,2% .

No Baltijas valstīm lielāku IKP pieaugumu nekā Latvijā šogad SVF sagaida Lietuvā, kur tas tiek prognozēts 2,6% apmērā. Nākamgad Lietuvā SVF sagaida 3% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Lietuvā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 2,7% un 3,1%. Inflācija Lietuvā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 0,5% un 1,2% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts deficīts 1,6% no IKP, kas nākamgad pieaugs līdz 2,8%. SVF Lietuvā sagaida bezdarba līmeņa samazinājumu līdz 7,8% šogad un 7,6% nākamgad.

Igaunijā SVF prognozē ekonomikas izaugsmi 1,5% apmērā šogad un 2,5% apmērā nākamgad. Aprīļa prognozē tika teikts, ka Igaunijā šogad ekonomikas izaugsme gaidāma 2,2% apmērā, kas nākamgad paātrināšoties līdz 2,8%. Inflāciju SVF Igaunijā šogad sagaida 0,5% apmērā, bet nākamgad - 1,4%. Kārtējo maksājumu kontā pārpalikums šogad tiek prognozēts 0,6% apmērā no IKP, bet nākamgad SVF sagaida sabalansētu Igaunijas kārtējo maksājumu konta stāvokli. Bezdarbs Igaunijā, pēc SVF aplēsēm, šogad samazināsies līdz 5,6%, bet nākamgad kritīsies līdz 5,5%.


Eirozonā kopumā SVF prognozē 1,7% IKP pieaugumu šogad, kas nākamgad palēnināsies līdz 1,5%. "Eiropas Centrālajai bankai ir jāsaglabā pašreizējā pozīcija ar spēju pielāgoties, kas ir pienācīga," secināja SVF, norādot, ka "papildu mīkstināšana, izmantojot plašāku aktīvu uzpirkšanu, varētu būt nepieciešama, ja inflācija nepieaugs".  

Inflāciju 19 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF sagaida 0,3% apmērā šogad un 1,1% apmērā nākamgad. Kārtējo maksājumu kontā tiek prognozēts 3,4% no IKP pārpalikums šogad un 3,1% pārpalikums nākamgad. Savukārt bezdarbs eirozonā šogad samazināsies līdz 10%, bet nākamgad kritīsies līdz 9,7%, teikts SVF rudens prognozēs.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP pieaugums šogad un nākamgad tiek prognozēts attiecīgi 1,7% un 1,4%. Aprīlī tika lēsts, ka izaugsme šogad būs 1,5% apmērā, bet nākamgad tā sasniegšot 1,6%.

Neskaidrība par Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības procesu iedragās investoru uzticību šai valstij. SVF prognozē, ka Lielbritānijā, kur pērn ekonomikas izaugsme bija 2,2%, šogad IKP pieaugs par 1,8%, bet nākamgad - par 1,1%.

Nevienā Eiropas valstī SVF nedz šogad, nedz nākamgad neprognozē ekonomikas apmēra samazinājumu. Kopumā kontinentā gaidāms IKP pieaugums 2% šogad un 1,8% nākamgad. Savukārt attīstīto valstu grupā kopējā ekonomikas izaugsme SVF vērtējumā šogad būs 1,7%, bet nākamgad tā palēnināsies līdz 1,5%.

Savukārt SVF Eiropas attīstības reģionā šogad prognozē IKP pieaugumu par 3,3%, bet nākamgad - 3,1%. Šajā valstu grupā, piemēram, Turcijai tiek prognozēts IKP pieaugums 3,3% šogad un 3% nākamgad. Polijai šogad IKP palielinājums tiek gaidīts 3,1% apmērā, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsme 3,4% apmērā.

ASV ekonomikas izaugsmi SVF prognozē šogad par 1,6%, bet nākamgad - par 2,2%, bet pasaulē trešās lielākās ekonomikas Japānas IKP pieaugums šogad būšot 0,5%, bet nākamgad gaidāms IKP palielinājums 0,6% apmērā.

Ķīnā šogad tiek prognozēta ekonomikas izaugsme par 6,6%, bet nākamgad - par 6,2%, bet Indijā gan šogad, gan nākamgad IKP pieaugums tiek gaidīts 7,6% apmērā.

Krievijā SVF prognozē IKP kritumu par 0,8% šogad, bet nākamgad tiek gaidīta 1,1% ekonomikas izaugsme. Savukārt Ukrainā, neskaitot Krievijas anektēto Krimas pussalu, šogad gaidāms IKP pieaugums par 1,5%, bet nākamgad ekonomikas izaugsme sasniegs 2,5%, lēš SVF.

Pasaules ekonomikas izaugsmi šogad SVF prognozē 3,1% apmērā, kas ir par 0,1 procenta punktu mazāk nekā pagājušā gada sniegums, bet prognoze saglabāta nemainīga salīdzinājumā ar jūlijā SVF lēsto. Nākamajā gadā SVF sagaida pasaules ekonomikas izaugsmes pastiprināšanos, un tā sasniegšot 3,4%, ko veicinās, piemēram, Krievijas un Brazīlijas ekonomiskās situācijas uzlabošanās.

SVF norādīja, ka stagnācijas saglabāšanās attīstītajās ekonomikās varētu vēl vairāk saasināt pret globālo tirdzniecību vērstu noskaņojumu, kas bremzētu izaugsmi. Fonds mudina valstis izmantot visus politikas slāņus - monetāro, fiskālo un strukturālo -, lai uzlabotu ekonomikas izaugsmes prognozes.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA