Smaidam parādījusies cena! Pirkumus turpmāk varēs apmaksāt ar selfiju
Atsevišķi drošības sfēras speciālisti brīdinājuši, ka biometriskā autorizācija ar sejas vaibstiem apņēmīgākos krāpniekus nespēs apturēt.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 4. oktobris, 19:33

Smaidam parādījusies cena! Pirkumus turpmāk varēs apmaksāt ar selfiju

Jauns.lv

Smaidam nu ir parādījusies cena – ASV finanšu pakalpojumu korporācija „MasterCard” nākusi klajā ar unikālu aplikāciju viedtālruņiem, kura ļauj lietotājiem apstiprināt maksājumus ar selfiju. Jaunais norēķinu autorizācijas veids jau ieviests vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Kopumā aplikācija nodota 12 ES valstu lietotāju rokās. Šobrīd to iespējams izmantot Vācijas, Dānijas, Zviedrijas, Beļģijas un Spānijas teritorijā, turklāt aplikācija tiek testēta arī ASV un Kanādā. ASV šobrīd šo sistēmu lieto vien korporatīvie klienti, ziņo britu medijs Dailymail.co.uk.

Kartes koda vietā smaids un mirkšķināšana

ASV kompānija paudusi, ka pārējai pasaulei aplikāciju, kura pagaidām tiek dēvēta par „Selfie Pay” plāno piedāvāt jau nākamgad. „Mēs nepārtraukti strādājam pie tā, lai padarītu tiešsaistes maksājumu procesu pēc iespējas vienkāršāku, vienlaikus domājot par mūsu klientu un viņu finanšu drošību,” medijiem stāsta „MasterCard” risku un drošības departamenta vadītājs Adžejs Balla (Ajay Bhalla).

Oficiālais pakalpojuma nosaukums būs „Identity Check Mobile” un „MasterCard” apgalvo, ka šis ir nozīmīgs solis norēķinu veidu attīstībā. Aplikācija ļaus personām veikt naudas maksājumus, uzņemot selfiju un izmantojot to kā autorizāciju plānotajam pārskaitījumam. Lai sekmīgi veiktu maksājumu, nepieciešams ieslēgt kameru „selfija režīmā” un filmēt savu seju, pamirkšķinot brīdī kad aplikācija to pieprasa. Mirkšķināšana palīdz sistēmai noteikt, ka pretī tai tik tiešām atrodas dzīvs cilvēks, kartes turētājs, nevis augstas izšķirtspējas foto. Pēcāk aplikācija kamerā uztverto seju salīdzinās ar informāciju savā datubāzē.

„MasterCard” jaunā aplikācija, kas ļauj samaksāt ar selfiju:

Paroles cilvēkus apgrūtina

Sistēma paredz, ka maksājumu kartes turētājam nebūs nepieciešams atcerēties maksājumam nepieciešamos kartes datus. „MasterCard” turklāt pauž, ka biometrisko datu (seja, pirkstu nospiedumi) izmantošana patiesībā ir drošāks autorizācijas veids nekā informācijas, paroļu, kodu ievadīšana.

„MasterCard” atklāj, ka nesena pētījuma ietvaros Nīderlandē 9 no 10 cilvēkiem apgalvojuši, ka paroļu vietā daudz labprātāk maksājumu autorizācijai izmantotu biometriskos datus. Šāda sistēma esot arī drošāka, jo mūsdienās, kad vienai personai nepieciešams paturēt prātā lērumu paroļu, bieži vien tiek izvēlētas „vājas” ciparu kombinācijas, piemēram, „12345”.

Drošības eksperti ir skeptiski

Lai arī daļa drošības sistēmu speciālistu, komentējot „MasterCard” jauninājumu, pauž optimismu, atsevišķi eksperti norāda uz riskiem, kurus biometrisko datu lietošana autorizācijas procesos neizslēdz.

Kanādiešu kompānija „NuDetect Security”, kuras darbības sfēra ir interneta lietotāju uzvedības biometriska analīze, paudusi, ka apņēmīgākos krāpniekus biometriskā autorizācija ar sejas vaibstiem nespēs apturēt. „Pirkstu nospiedumu un acu skenēšanas tehnoloģijas jau izsenis ir iespaidīgi apspēlētas zinātniskās fantastikas filmās, taču izmantot biometriskos datus realitātē, neklātienē veicot maksājumus joprojām ir riskanti. Gluži kā paroles arī augstas izšķirtspējas pirkstu nospiedumu kopijas var tikt nozagtas,” brīdinājis „NuDetect Security” biznesa attīstības vadītājs Roberts Kaps.

Lielbritānijas interneta drošības uzņēmuma „Redscan” galvenais testētājs Roberts Peidžs gan lēš, ka „MasterCard” ieviestajā procesā paredzētā mirkšķināšana ir efektīvs veids kā nodrošināties pret zagļu mēģinājumiem iegūt augstas izšķirtspējas fotogrāfiju ar potenciālā upura seju, taču šai apmaksas sistēmai sevi vēl esot jāpierāda reālos apstākļos.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock