Dakteris Zaržeckis un maizes burve Santa Liepa testē gudro lietussargu. FOTO
Dakteris Zaržeckis un "Zaļās maizes" īpašniece un cepēja Santa Liepa.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 5. oktobris, 16:04

Dakteris Zaržeckis un maizes burve Santa Liepa testē gudro lietussargu. FOTO

Jauns.lv

„Skaists svētdienas rīts. Laivot atbrauc viena kompānija ar bērniem, otra… un tad pēkšņi – Vai!!! Atslēgas palikušas mājās! – pamatīga vilšanās, un diena izbojāta,” tā dakteris Jānis Zaržeckis, kurš, tāpat kā „Zaļās maizes” īpašniece Santa Liepa, novērtē jaunās tehnoloģijas. Bet šoreiz testēja gudro lietussargu un viedo piekaramo atslēgu, ko ikviens varēs izmēģināt 20. un 21. oktobrī izstādē „RIGA COMM 2016” Ķīpsalā.

Pasaulē pirmais viedais lietussargs „Kisha” speciāli uz „RIGA COMM” ir atceļojis no Lielbritānijas.  Tas ziņo par gaidāmo lietu un atgādina par sevi, ja gadās to aizmirst. Savukārt, pateicoties gudrajai piekaramajai slēdzenei „Nokē”, vairs nav jāuztraucas, ka varētu palikt „aiz durvīm”. Turklāt atslēgu nav nepieciešams nodot no rokas rokā, jo slēdzeni var atslēgt ar aplikācijas vai koda palīdzību.

Plastikas ķirurgs un arī producents Jānis Zaržeckis, kuram nekad netrūkst idejas un drosmes tās realizēt, vienmēr ir atvērts visam jaunajam un gudro lietu lietderību izvērtē dažādi. „Viedatslēgām noteikti ir nākotne! Mums mājās ir kodu atslēgas, un tas ļoti atvieglo dzīvi. Tāpat, pateicoties mājas apkures katlam, kas pats ieslēdzas un regulē temperatūru, mums nav jāuztraucas, ka ir sākusies ziema,” stāsta dakteris Zaržeckis. Gudrais lietussargs ķirurgam gan nešķiet aktuāls, jo lietus viņu neuztrauc.

Kolorītā, izdomas bagātā „Zaļās maizes” īpašniece un cepēja Santa Liepa godīgi atzīst, ka pirmais iespaids bijis – bez šiem gadžetiem var iztikt. Taču tagad gudrās lietas ir izmēģinātas, Santai  ir radusies interese par tām, un nu tās viņai šķiet noderīgas. „Bieži vien, braucot ar velosipēdu aukstā vai slapja laikā, ir pamatīgi nosaluši pirksti, tāpēc ir problemātiski noturēt mazo atslēdziņu, slēdzot slēdzeni. Turklāt ir svarīgi, ka viedatslēgu manā vietā var atslēgt arī kāds cits,” norāda Santa.

 

Viedās lietas testēja arī jaunais uzņēmējs Dans Cipeņuks, kurš pēc 10 gadu prombūtnes ir atgriezies Latvijā un izveidojis kreatīvo aģentūru „We Three” (starp citu, būs sastopams arī izstādē „RIGA COMM 2016”). Danu ļoti ieinteresēja viedā atslēga, jo vairs nav jāuztraucas par slēdzenes vai numura koda drošību. Savukārt lietussargs jaunajam uzņēmējam tik ļoti iepatikās, ka internetā jau tika meklēta informācija, kur tādu varētu iegādāties. „Tieši šādas tehnoloģijas padara mūsu dzīvi vieglāku. Superīga ideja, kas apvienota ar izstrādātāju aizrautību, spēj novest pie vienreizēja produkta,” saka Dans un piebilst: „Kādu laiku būdams Londonas iedzīvotājs, un, kā jūs zināt, tur bieži līst, varu galvot – šī ierīce nonāks top 10 pirktāko lietu sarakstā!”

Vērtējums viedatslēgai „Nokē”

(maksimālais vērtējums – 5 *)

Jānis Žaržeckis   * * * * *

Santa Liepa       

* * * * *

Dans Cipeņuks   * * * 

Vērtējums gudrajam lietussargam „Kisha”

Jānis Žaržeckis   *

Santa Liepa        * * *

Dans Cipeņuks   

* * * * *

Ja arī tu vēlies aplūkot un izmēģināt šīs un vēl daudzas citas gudrās lietas –  ASV radītu „Anymote” tālvadības ierīci visu mājas viedo ierīču attālinātai vadīšanai, „Fobo Tire” sensoru komplektu sava auto riepu spiediena kontrolēšanai, Latvijā radītu 3D printeri drukāšanai mājās, ­– nāc uz izstādi „RIGA COMM 2016” 20. un 21. oktobrī Ķīpsalā. Izstādi rīko Starptautisko izstāžu sabiedrība BT 1. Vairāk par izstādes piedāvājumu: www.rigacomm.com .

Karlīna Timofejeva / Publictātes foto