Bizness un ekonomika
2016. gada 6. oktobris, 19:58

Lietuvas dzelzceļa kompānija, iespējams, neparakstīs "Rail Baltica" līgumu

Jauns.lv

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" vadība, kas vienīgā no deviņām iesaistītajām Baltijas valstu iestādēm nav parakstījusi līgumu par Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas projekta "Rail Baltica" finansēšanas un izpildes modeli, ierosinājusi to arī nedarīt - tas nozīmē, ka tā nebūtu viena no līgumslēdzējpusēm.

Tas ir viens no trim ierosinātajiem variantiem, ko uzņēmuma valdei iesnieguši "Lietuvos geležinkeliai" vadītāji. Viņi norādījuši, ka gaida valdes lēmumu.

Savukārt valdes priekšsēdētājs Lietuvas satiksmes ministra vietnieks Sauļus Girdausks ziņu aģentūrai BNS sacījis, ka, viņaprāt, "Rail Baltica" līgums piektdien tiks parakstīts. Pēc viņa teiktā, valde nevar piekrist šādiem vadītāju ierosinājumiem, jo šis nav līgums par konkrētu projektu.

Kā tikmēr izteicies uzņēmuma ģenerāldirektora vietnieks Darjus Tarasevičs, "visracionālāk būtu, ja "Lietuvos geležinkeliai" izstātos no līguma". Otrajā variantā paredzēts, ka "Lietuvos geležinkeliai" paraksta līgumu ar saviem piedāvātajiem grozījumiem, bet trešajā - ka valde uzdod kompānijas vadītājam parakstīt līgumu tā pašreizējā formā.

Ar "Lietuvos geležinkeliai" vadītāju Stasi Dailīdku, kas tikai piektdien atgriezīsies no komandējuma Minskā, aģentūrai nav izdevies sazināties.

Jau ziņots, ka "Lietuvos geležinkeliai" pagaidām vienīgā nav apstiprinājusi līgumu par "Rail Baltica" iepirkumu procedūru. Kompānijas ģenerāldirektora vietnieks Alberts Šimēns pagājušajā nedēļā sacīja, ka kompānija pati vēlas piedalīties konkursos, bet pašreizējais līgums to aizliedz, jo tā ir "Rail Baltica" projekta īstenošanai izveidotā kopuzņēmuma "RB Rail" līdzīpašniece.

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, reaģējot uz faktu, ka "Lietuvos geležinkeliai" nav līgumu parakstījis, ceturtdien pauda gatavību atcelt par projekta īstenošanu atbildīgās amatpersonas.

"Man tika sniegta informācija, ka visas vienošanās ir parakstītas, un man pašlaik ir jānoskaidro, vai šī informācija atbilst patiesībai. Ja Lietuva patiešām kavē "Rail Baltica" projekta īstenošanu, tad ir jānomaina amatos tie cilvēki, kas atbildīgi par projekta īstenošanu," viņš ceturtdien sacīja intervijā ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

BNS/Foto: BNS/LETA