Kukurūzas sējumos izplatās cilvēkiem bīstamas slimības un kaitēkļi
Atbilstoši Lauku atbalsta dienesta datiem 2016.gadā uz atbalstu kukurūzas sējumu platībām, galvenokārt biogāzes vajadzībām, pieteikti apmēram 14 000 hektāru.
Bizness un ekonomika
2016. gada 6. oktobris, 20:10

Kukurūzas sējumos izplatās cilvēkiem bīstamas slimības un kaitēkļi

Jauns.lv

Šogad visos Latvijas reģionos kukurūzas sējumos biežāk nekā iepriekšējos gados konstatēta fuzarioze, ko veicinājuši biežie nokrišņi un kaitēkļu radītie bojājumi, informē Valsts augu aizsardzības dienestā (VAAD).

Fuzarioze nevar izdarīt būtiskus postījumus kukurūzas sējumos, taču slimība ir potenciāli bīstama, jo "Fusarium" ģints sēnes izdala toksīnus, kas ir indīgi cilvēkiem un mājlopiem.

Slimība ir izplatīta visos kukurūzas audzēšanas reģionos pasaulē, to veicina bieži nokrišņi, augsts gaisa mitrums un silti laika apstākļi. Slimība bojā saknes, dīgstus, stublāju un arī vālītes. Vālīšu fuzariozes bojājumi vispirms parādās uz zemākajām vālītēm kā balti līdz brūngani vai oranži mitri plankumi, kas stipras infekcijas gadījumā var bojāt visu vālīti.

VAAD norādīja, ka slimības izplatība šogad būtiski var palielināt inficēšanās risku ar fuzariozēm pēckultūrā, ja pēc kukurūzas atkal tiek audzēta kukurūza vai arī graudaugi. Slimība inficē arī cukurkukurūzu, kuru pārtikā lieto cilvēki, bet, tā kā slimība inficē vālītes un inficētās vālītes ir labi atšķiramas no veselajām, tās tiek atšķirotas un brāķētas un līdz galdam nenonākot.

VAAD arī iesaka kaites apkarošanai augsni rudenī apart, kukurūzu un kviešus vienā un tajā pašā laukā neaudzēt vismaz vienu gadu, izvēlēties klimatiskajiem apstākļiem piemērotu šķirni, bet pavasarī jāievēro optimāla izsējas norma. Kukurūzas sējumi nedrīkst būt sabiezināti, jo tas veicina paaugstinātu mitrumu sējumā, kas savukārt ir labvēlīgs slimības attīstībai. Tāpat jālieto sabalansēts mēslojums, jo slimības attīstību veicina palielinātas slāpekļa devas un nepietiekams kālija mēslojuma daudzums.

VAAD eksperti norāda, ka šogad biežāk nekā iepriekš kukurūzas sējumos konstatēts arī melnais sodrējums, kad lapas, kas apņem vālītes, kā arī dažreiz stiebri un graudi pārklājas ar izteikti tumši zaļu līdz melnu apsarmi. Šī slimība ir konstatēta daudzos Latvijas reģionos, taču finansiāli tā nav nozīmīga, jo galvenokārt inficē atmirušus audus. Arī šajā gadījumā profilaksei der augu maiņas ievērošana, izturīgu šķirņu izvēle, augsnes aršana un sabalansēta mēslošana.

Atbilstoši Lauku atbalsta dienesta datiem 2016.gadā uz atbalstu kukurūzas sējumu platībām, galvenokārt biogāzes vajadzībām, pieteikti apmēram 14 000 hektāru.

BNS / Foto: Evija Trifanova/LETA