Uzņēmums: Izmaiņas "Sadales tīkla" tarifos ir nepārdomāts brāķis
"Baltcom" šo izmaiņu rezultātā elektrības izmaksas ir pieaugušas par vairāk nekā 30%. Gan SPRK, gan "Sadales tīkls" izprot pašreizējo situāciju, taču izmaiņas neplāno veikt," klāstīja uzņēmuma vadītājs.
Bizness un ekonomika
2016. gada 7. oktobris, 14:34

Uzņēmums: Izmaiņas "Sadales tīkla" tarifos ir nepārdomāts brāķis

Jauns.lv

Augustā spēkā stājušās izmaiņas AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifos ir Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) nepārdomāts brāķis, pauda SIA "Baltcom" valdes priekšsēdētājs Nikolā Buasēns.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Lielu skaitu Latvijas uzņēmumu aizvadītajā mēnesī sagaidījis vairāk nekā nepatīkams pārsteigums. Nosakot jaunu tarifu struktūru, būtiski pieauguši elektrības rēķini. Lai gan "Sadales tīkla" mērķis bijis saprotams, tā izpildījums liecina par nepārdomātību un sasteigtību," uzsvēra Buasēns.

Pēc viņa teiktā, "Sadales tīkls", 8,5 reizes palielinot fiksēto likmi par pieslēgumu, plānojis sekmēt sistēmas efektīvāku izmantošanu un dot stimulu sistēmas lietotājiem precīzāk pieprasīt tiem nepieciešamo pieslēguma kapacitāti.

"Telekomunikāciju, lauksaimniecības un virknei citu nozaru uzņēmumu, kam tehnoloģiski nepieciešami daudzi pieslēguma punkti, tas nozīmējis ievērojamu un nepamatotu elektrības izmaksu sadārdzinājumu, kas neadresē izmaiņās izvirzīto mērķi - uzņēmumi jau pašlaik pieslēgumu jaudas izmanto efektīvi. Piemēram, "Baltcom" šo izmaiņu rezultātā elektrības izmaksas ir pieaugušas par vairāk nekā 30%. Gan SPRK, gan "Sadales tīkls" izprot pašreizējo situāciju, taču izmaiņas neplāno veikt," klāstīja uzņēmuma vadītājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka SPRK, apstiprinot jauno tarifu struktūru un uzklausot nozares uzņēmumus, nav spējusi vai nav bijusi ieinteresēta risināt radušās problēmas.

Savukārt SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis mikroemuāru vietnē "Twitter" šodien paziņojis, ka "Sadales tīkla" jauno tarifu pareizību apliecina tempi, kādos patlaban lietotāji atsakās no liekajām jaudām - ilgtermiņā tas nozīmē mazāk vējā izmestu naudu.

"Šādam risinājumam bija jābūt daudz agrāk, un ikviens no mums līdz šim ir pārmaksājis par neefektīvi noslogotu infrastruktūru. (..) Jaunie tarifi ir arī ieguvums tiem, kas plāno jaunus pieslēgumus vai vēlas palielināt jaudu esošajiem. Tagad tas izmaksās mazāk," pauž Irklis.

Interneta un kabeļtelevīzijas operators un elektroenerģijas tirgotājs "Baltcom" pilnībā pieder Luksemburgā reģistrētajam "Rpax One S.A.". "Baltcom" vairākuma akcionāri caur "Rpax One S.A." ir kompānijas "Ardian" un "Resource Partners".

Kā ziņots, no 1.augusta spēkā stājušās "Sadales tīkla" tarifa izmaiņas, kas paredz noteiktu abonentmaksu un samazinātu maksājumu par piegādāto elektroenerģiju. Vairāku nozaru komersanti gan pauduši pārsteigumu par strauji pieaugušajām elektroizmaksām.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA